c S

Začenja veljati novela, ki naj bi zajezila nepregledno porabo študentskega denarja

19.10.2019 15:18 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Začenja veljati novela zakona o skupnosti študentov, katere osnovni namen je zajeziti nepregledno porabo študentskega denarja. Novela tako omogoča nadzor računskega sodišča nad poslovanjem študentskih organizacij, slednje zavezuje k oddaji javnih naročil, omejuje pa tudi plače študentskih funkcionarjev.

Za študentske organizacije novela določa, da so pravne osebe javnega prava, kar med drugim omogoča revizijo računskega sodišča. Študentske organizacije bodo morale pri poslovanju uporabljati računovodstvo, ki velja za javne zavode, zavezane bodo k objavi javnih naročil in posredovanju podatkov javnega značaja ter bodo zavezane določbam zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Plače študentskih funkcionarjev bodo omejene na dvakratnik povprečne bruto plače v Sloveniji.

Novelo je v DZ vložila SDS, ki so se ji v DZ pridružile poslanske skupine vladne koalicije. Skupaj so nato oblikovali dopolnila in končno podobo zakona. Novela je na glasovanju dobila soglasno podporo.

Še pred tem so v poslanskih skupinah ugotavljali, da so se v zadnjih letih predvsem pri delovanju Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) nabrale številne anomalije in da je zato novela nujna. Med drugim so opozorili na javne objave o sumih številnih hudih nepravilnosti in koruptivnih dejanj pri delovanju ŠOS in na visoke zaslužke njegovega vodstva.