c S

Šabeder na delovnem sestanku o možnosti za povečanje vpisa na medicinski fakulteti

17.10.2019 08:37 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Ministra za zdravje in za izobraževanje, dekana obeh medicinskih fakultet ter direktorja kliničnih centrov v Ljubljani in Mariboru so danes govorili o možnosti povečanja števila vpisnih mest na medicinskih fakultetah. S tem se načeloma vsi strinjajo, bosta pa dekana preverila, kaj bi to pomenilo za proces študija in financiranje.

Kot so zapisali na spletni strani ministrstva za zdravje, je povečanje števila vpisnih mest na obeh medicinskih fakultetah eden od ukrepov za reševaje problematike pomanjkanja zdravnikov. Predlog, ki ga je minister za zdravje Aleš Šabeder medicinskima fakultetama podal konec poletja, predvideva dodatnih 20 vpisnih mest na ljubljanski fakulteti in 30 na mariborski.

Po navedbah ministrstva se je sicer po letu 2011, ko sta obe fakulteti imeli najvišje število razpisanih vpisnih mest - v Ljubljani 220 in v Mariboru 96 -, število vpisnih mest zmanjšalo.

Na ljubljanski fakulteti so leta 2012 zaradi prostorske stiske in dotrajanosti stavbe razpisali 40 mest manj, torej 180, v zadnjih petih letih pa jih razpisujejo letno 150. Kljub zmanjšanju vpisnih mest pa se je povečalo število vpisnih mest za nadaljevanje študija po merilih za prehode, za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva ter diplomante in študente, ki se odločijo za vzporedni študij.

Na mariborski fakulteti so po letu 2012 zaradi pomanjkanja finančnih sredstev zmanjšali število vpisnih mest na 86, vendar obenem ohranili dodatna štiri vpisna mesta za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva.

O možnostih povečanja vpisa se je Šabeder danes pogovarjal z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom, dekanoma medicinskih fakultet v Ljubljani in Mariboru, Igorjem Švabom in Ivanom Krajncem, ter direktorjema ljubljanskega in mariborskega univerzitetnega kliničnega centra, Janezom Poklukarjem in Vojkom Flisom.