c S

Na odboru za izobraževanje opozorila o premalo sredstvih za naložbe

10.10.2019 06:03 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Proračun ministrstva za izobraževanje bo v naslednjem letu znašal 2,05 milijarde oziroma 83,5 milijona več kot letos, v letu 2021 pa 2,1 milijarde oziroma 52,4 milijona več kot leta 2020. Minister Jernej Pikalo je s tem zadovoljen, ni pa zadovoljen s sredstvi za naložbe, kar so na seji odbora DZ kot težavo izpostavili tudi poslanci.

Odbor DZ za izobraževanje se je namreč danes seznanil s predlaganima proračunoma za prihodnji dve leti. Kot je povedal minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo, sredstva, ki jih bo imelo na voljo ministrstvo, predstavljajo okoli 20 odstotkov celotnega državnega proračuna, kar je primerljivo z državami, ki imajo financiranje urejeno podobno kot naša država.

Pri oblikovanju proračuna jim je bila po besedah ministra ključna prioriteta povečanje sredstev za znanost, "saj je na tem področju dolga leta zijala velika luknja". "Za znanost v letu 2020 glede na leto 2019 dodajamo 23,5 milijona evrov, v letu 2021 pa še dodatnih 21,1 milijona evrov," je dejal.

Več sredstev bo v prihodnjih dveh letih treba nameniti za osnovno šolo, saj se število učencev povečuje, kar Pikala veseli. V naslednjem šolskem letu bo tako v osnovni šoli 24.000 otrok več kot leta 2013, kar je ena cela generacija otrok, je izpostavil.

Sredstva za visoko šolstvo za leto 2020 po besedah ministra zvišujejo za 6,3 odstotka glede na letos, za leto 2021 pa še za dodatnih 5,9 odstotka glede na leto 2020. Slednje bo omogočilo stabilno financiranje visokošolskih programov. "Namenjamo tudi sredstva za sofinanciranje doktorskega študij," je povedal.

Prvič po letu 2011 nameravajo na ministrstvu v prihodnjih dveh letih objaviti razpisa za sofinanciranje naložb občin v vrtce in osnovne šole, za kar bodo na vsakem razpisu namenili po pet milijonov evrov. Po besedah Pikala to ni veliko in s tem ni zadovoljen, je pa korak naprej, je dejal.

Prav ta podatek je med poslanci povzročil največ nezadovoljstva. Tomaž Lisec (SDS) je izrazil zadovoljstvo, da razpisa bosta, "toda vsi hkrati vemo, kaj pomeni pet milijonov". "To pomeni le en stadion s spremljajočimi objekti," je ponazoril.

Da so potrebe po vsej državi bistveno večje, sta opozorila tudi Marko Koprivc (SD) in Jurij Lep (DeSUS). Slednji je ministrstvo pozval, naj skuša nekako zagotoviti še dodatna sredstva. Željko Cigler (Levica) pa je opozoril na premalo sredstev za študentske domove. "Denarja za ta namen praktično ni," je dejal.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je na drugi strani pozdravila rekordna proračuna ministrstva, je pa dejala, da bi si želela več sredstev za preventivno v športu. Podatki namreč kažejo, da je vse več mladih predebelih, zato je smiselno vlagati v preventivo, je dejala.