c S

Na Mirni se obeta nov otroški vrtec

06.10.2019 11:35 Mirna, 06. oktobra (STA) - Občina Mirna je z zdajšnjim lastnikom te dni podpisala pismo o nameri nakupa zemljišča in zgradbe za ureditev novega vrtca, knjižnice in prostorov za glasbeno šolo. Celotna naložba naj bi stala skoraj dva milijona evrov. Terenska dela nameravajo začeti leta 2021, ko naj bi pristojno ministrstvo objavilo razpis za sofinanciranje tovrstnih naložb.

Župan te dolenjske občine Dušan Skerbiš je za STA pojasnil, da so se za gradnjo novega osemoddelčnega vrtca odločili zaradi pretesnosti zdajšnjih vrtčevskih prostorov, ki hkrati ne ustrezajo tovrstnim zahtevam.

Ker si na Mirni z gradnjo novih stanovanjskih blokov v prihodnjih dveh letih obetajo še dodatnih več kot 50 stanovanj in priseljevanje mladih družin, pa bi radi mesto v vrtcu zagotovili tudi njihovim najmlajšim, je dodal.

Mirnska občina sicer pri ureditvi vrtca, knjižnice in glasbene šole računa na poslovni kompleks nekdanjega Preventa, ki je v lasti podjetja Bartog. Občina je s to družbo podpisala pismo o nameri nakupa, njegovo vsebino pa so pred tem potrdili mirnski svetniki.

Gre za del sicer 5300 kvadratnih metrov pokrivajočega kompleksa in stavbo z 2500 kvadratnimi metri površine, ki jo želijo Mirnčani preurediti v vrtec s knjižnico in prostori za glasbeno šolo. Ob stavbi želijo urediti zelenice in postaviti igrala. Občina namerava poskrbeti tudi za ustrezno prometno ureditev.

Ker je podjetje Bartog v sklopu prodaje tega zemljišča in tamkajšnjih zgradb že pripravilo osnutek in zasnovo ureditve območja, bo mirnska občina po omenjenem pismu zemljišče z objektom, s projektno dokumentacijo, z gradbenim dovoljenjem in projektom izvedbe del za nekaj manj kot 550.000 evrov kupila predvidoma maja prihodnje leto. Bartog naj bi gradbeno dovoljenje pred tem zagotovil do konca aprila prihodnje leto.

Podjetje se je s podpisom pisma o nameri zavezalo tudi, da bodo nekdanjo upravno stavbo preuredili v poslovno-stanovanjski objekt. V njegovem pritličju sicer načrtujejo prostor za poslovne lokale, v nadstropju stanovanja in v nekdanjem skladišču trgovski center.

Občina Mirna bo denar za nakup nepremičnine s projektno dokumentacijo, ki omogoča takojšnjo izvedbo javnega naročila za izvedbo del, zagotovila v proračunu prihodnjega leta, s terenskimi deli pa najverjetneje počakala do leta 2021 in s tem ujela državni razpis za sofinanciranje gradnje oz. prenove vrtcev, je še povedal Skerbiš.

Kompleks na Mirni je sicer podjetje Bartog do selitve v logistični center pri Mirni Peči uporabljalo za skladišče.