c S

Svetovni dan tokrat v znamenju prizadevanj za čim več mladih učiteljev

05.10.2019 15:35 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - V spomin na sprejem priporočil o položaju učiteljev, ki sta jih 5. oktobra 1966 sprejela Unesco in Mednarodna organizacija dela, danes zaznamujemo svetovni dan učiteljev. Geslo letošnjega dneva je Za čim več mladih učiteljev in učiteljic - za prihodnost poklica.

Letošnji svetovni dan so v četrtek med drugim zaznamovali s slavnostjo podelitvijo državnih nagrad na področju šolstva. Podelili so enajst nagrad, od tega pet za življenjsko delo in šest za izjemne dosežke, kar je tudi najvišje možno število nagrad.

Slavnostni govornik je bil premier Marjan Šarec, ki je med drugim opomnil, da je mlada generacija v današnji digitalni dobi drugačna od tiste v preteklosti. Izzivi pred zaposlenimi v izobraževanju so zato še toliko večji, je dodal.

Poudaril predvsem pomembnost vloge šole kot vzgojne ustanove. Žal ugotavljamo, da danes manjka predvsem spoštovanja, je opozoril in dodal, da mora biti "učiteljski poklic zopet cenjen in šola odnos med učencem in učiteljem". V ta odnos naj ne posegajo starši, ki pretirano idealizirajo svoje otroke in jih s tem namesto človekoljubnosti in radodarnosti učijo tekmovalnosti, je v nagovoru dodal Šarec.

Da bi bilo treba več narediti za večji ugled učiteljskega poklica, se strinja tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj. Na petkovi novinarski konferenci je ocenil, da ravno vlada lahko naredi največ za to, in sicer s tem, da ga primerno ovrednoti. Predsednika vlade je zato pozval, naj preide od besed k dejanjem.

Poudaril je potrebo po več mladih učiteljih in ustreznejši začetni plači. Ta je namreč pod povprečjem primerljivih držav v OECD in po njegovem mnenju tudi eden od razlogov, da se mladi ne odločajo za ta poklic. Prav tako Slovenija zaostaja za povprečjem OECD po deležu sredstev, ki jih namenja za izobraževanje, je opozoril. Štrukelj je ponovil pa je tudi svojo zavezanost javnemu šolstvu kot nosilcu izobraževanja v državi.

Svetovni dan učiteljev je na mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi razglasil Unesco. Dan zaznamujemo kot spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu leta 1966 Unesco in Mednarodna organizacija za delo sprejeli priporočila o položaju učiteljev, ki je veljajo še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga ti glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi.