c S

V Celjskih vrtcih po napotilih NIJZ z dodatno zaščito otrok na igriščih

05.10.2019 15:35 Celje, 05. oktobra (STA) - V Celjskih vrtcih so sprejeli nekatere dodatne ukrepe glede uporabe otroških igrišč vrtcev, da bi omejili izpostavljenost otrok onesnaženim tlom in prahu. Pri tem so sledili dopolnjenemu protokolu ravnanj v povezavi z zdravjem otrok pri igri na otroških igriščih vrtcev, ki so ga v obdobju pred sanacijo igrišč na Celjskem pripravili na NIJZ.

Otroci vseh treh javnih vrtcev se bodo do nadaljnjega po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so jih občini v ponedeljek poslali z ministrstva za okolje in prostor, igrali samo na utrjenih površinah oziroma na tistih delih igrišča, kjer lahko poskrbijo za njihovo varno igro. Da otroci ne bi bili prikrajšani, si bodo v vrtcih prizadevali izvajati tudi druge dejavnosti na prostem, kot so denimo sprehodi, je občina zapisala v sporočilu za javnost.

Vsa igrišča javnih vrtcev Mestne občine Celje pa se za zunanje uporabnike po koncu poslovnega časa vrtcev zaprejo. Doslej je bilo izjema samo vrtčevsko igrišče enote Sonce, ki je bilo po zaključku poslovnega časa vrtcev ter ob sobotah, nedeljah in praznikih odprto za zunanje uporabnike. Ker nekateri deli tega igrišča ne ustrezajo priporočilom iz dopolnjenega protokola NIJZ in ker izven poslovnega časa vrtca tam ni nadzora, je od drugega oktobra do izvedbe sanacije za zunanje uporabnike zaprto, so še sporočili z občine.

Okoljsko ministrstvo namerava letos izvesti sanacijo igrišč v petih celjskih vrtcih, ki so onesnažena s težkimi kovinami, zanjo pa je predvidenih okoli milijon evrov proračunskega denarja. Po načrtih bodo sanirali tri enote vrtca Zarja in po eno enoto vrtcev Anice Černejeve in Tončke Čečeve. V letu 2020 naj bi stekla sanacija še po dve enot vrtcev Zarja in Anice Černejeve ter še ena enota vrtca Tončke Čečeve.