c S

Rektor mariborske univerze na sestanku s predstavniki Sviza o spornih izplačilih

04.10.2019 15:02 Maribor, 04. oktobra (STA) - Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič se je ta teden sestal s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki ga je zaradi domnevno spornih izplačil na univerzi pozval k razmisleku o odstopu. Podrobno jih je seznanil s spornimi poročili, na koncu pa so se strinjali, da počakajo na končno poročilo.

Kot so danes sporočili z univerze, je rektor vse prisotne na sestanku podrobneje seznanil z vsemi dosedanjimi aktivnostmi glede izdanih poročil svetovalne hiše Ernst & Young. "Prisotni so soglašali, da je rektor aktivno vodil ustrezne postopke v zvezi s poročili vse od nastopa funkcije ter da se bodo ponovno sestali, ko bodo znane končne ugotovitve in predvidene aktivnosti, ki jih bo izvedel rektor na podlagi končnega poročila revizorjev," so navedli v sporočilu za javnost.

Predstavnik Sviza na mariborski univerzi Danilo Korže je za STA potrdil, da so bili na omenjenem sestanku deležni podrobne predstavitve obeh spornih poročil in aktivnosti rektorja v zvezi s tem. Glede njihove ustreznosti pa se po njegovih besedah zaenkrat niso opredeljevali, ampak bodo počakali na končno revizorsko poročilo, ki naj bi bilo izdelano še ta mesec.

Po poročanju medijev o domnevno spornih 50 milijonih evrov izplačil na Univerzi v Mariboru je Sviz pozval Kačiča k razmisleku o odstopu, "ki bi olajšal in pospešil ugotavljanje odgovornosti pri spornih izplačilih". V sindikatu so takrat poudarili, da je "povsem nesprejemljivo", da rektor ni takoj seznanil organov nadzora in pregona z izsledki "revizijskih poročil o izplačilih honorarjev in drugih nepravilnostih, ki nakazujejo na sum kaznivih dejanj in odškodninsko odgovornost".

Kačič je že takoj po tem pozivu sporočil Svizu, da je takoj ukrepal, zato ni razloga za njegov odstop. Zatrdil je, da omenjeni dokumenti niso revizijsko poročilo, prav tako ne pravno ali izvedensko mnenje, na katerega bi se lahko z gotovostjo oprli, zato so naročili izdelavo celovitega končnega poročila, "na podlagi katerega bodo lahko organi univerze ustrezno odreagirali".

To je po Koržetovih besedah ponovil tudi na sestanku s sindikalnimi zaupniki na sestanku ta teden.

Omenjeno poročilo, ki zajema izplačila v obdobju od leta 2010 do leta 2016, je bilo izdelano marca 2017 in po poročanju Televizije Slovenija kaže, da so nekateri redno zaposleni profesorji na mariborski univerzi ob plači skupno prejeli za skoraj 30 milijonov evrov avtorskih honorarjev. Dodatnih 20 milijonov naj bi bilo nakazanih redno zaposlenim kot zunanjim izvajalcem, pet milijonov evrov pa z univerzo povezanim dobaviteljem.