c S

V Novem mestu predstavitev zagovorništva otrok

02.10.2019 07:12 Novo mesto, 01. oktobra (STA) - Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v Novem mestu danes spregovoril o zagovorništvu otrok. Razlog za predstavitev prav na Dolenjskem je v dejstvu, da so v lani in letos na tem območju imenovali le dva zagovornika otrok, so sporočili pri varuhu.

Na današnji predstavitvi je bilo 70 udeležencev, sodnikov, svetovalcev na centrih za socialno delo, učiteljev, vzgojiteljev, policistov in drugih strokovnjakov, ki skrbijo za največjo korist otrok ali o tej odločajo. Kot so sporočili,

Kot so zapisali, je varuh človekovih pravic z novelo zakona o varuhu dobil pristojnost izvajanja izobraževalnih in promocijskih aktivnosti na področju človekovih pravic. Zagovorništvo otrok je tako postalo samostojna organizacijska enota znotraj institucije. V več kot desetih projektnega izvajanja zagovorništva otrok, se je izkazalo kot zgodba o uspehu, ki omogoča, da se v postopkih pred organi države in drugih zadevah otroke sliši in tudi upošteva njihovo mnenje, kot to zahteva konvencija o otrokovih pravicah, so dodali.

Po podatkih varuha so zagovornike do zdaj postavili "več kot 700 otrokom, kar kaže, da je bil tak institut nujen za slovenski prostor". Na varuha se sicer s pobudo za postavitev zagovornika največkrat obrnejo starši ali zakoniti zastopniki, sledijo pa jim centri za socialno delo in sodišča. Letno dobijo okoli 70 pobud.

Lani in v začetku tekočega leta so največ zagovornikov postavili v severovzhodni Sloveniji, in sicer 18 otrokom. Na širšem ljubljanskem območju so ga postavili 16 otrokom, na Gorenjskem 12 otrokom, na Notranjskem, Krasu in južni Primorski ga je dobilo 10, na celjsko-koroškem območju pa 12 otrok. Na Goriškem so ga postavili šestim otrokom, na Dolenjskem pa dvema.

Pri varuhu sicer kljub precejšnjemu številu pobud za postavitev zagovornikov v obravnavo prejmejo tudi 40 do 50 odstotkov primerov, v katerih se ne izkaže potreba za postavitev zagovornika, kar pomeni, da so neutemeljeni. Prav delež neutemeljenih pobud pa je eden izmed indikatorjev, da je nujno javnost seznaniti o tem, kdaj postaviti zagovornike in kdaj ne, so poudarili.

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju so od leta 2015 obravnavali 13 primerov zagovorništva otrok, zagovornika pa postavili 23 otrokom. Od tega je bilo na Dolenjskem in v Beli krajini šest primerov, v njih so zagovornika postavili 12 otrokom v starosti od pet do 16 let, preostali primeri so bili z območja Posavja.

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju sicer zagovorništvo otrok opravlja pet zagovornikov. Zato je Svetina vse zainteresirane pozval, da postanejo zagovorniki otrok. Od leta 2007 se jih je pri varuhu izobrazilo že več kot 100. Trenutno jih je na seznamu aktivnih 63, pri varuhu vsako leto pripravijo intenzivno izobraževanje. "Prijave sicer zbiramo celo leto, tako da se lahko zainteresirani obrnejo na varuha kadarkoli," so varuhove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Zagovorniki lahko odigrajo pomembno vlogo ne le v primeru razveznih postopkov med starši, pač pa tudi takrat, ko se starša ne moreta dogovoriti o raznih spremembah, ki zadevajo otroka ali več njih, na primer, ko gre za spremembo stikov in predodelitve, pa tudi, ko gre za prešolanje ali spremembo bivanja. Otrok lahko svoje mnenje posreduje preko zagovornika tudi takrat, ko se v družini zalomi do te mere, da se razmišlja o ukrepih odvzema otroka, namestitve v rejništvo, zavodsko varstvo in podobno, je povedala območna koordinatorica Sonja Molan.