c S

Na podnebni štrajk z mamo ali učiteljico

27.09.2019 16:11 Ljubljana, 27. septembra (STA) - Podnebni štrajk je danes v Ljubljani znova združil vse generacije, prevladovali pa so mladi. Od osnovnošolcev do srednješolcev in študentov; na Trg republike v Ljubljani so prispeli na zelo različne načine. Nekatere so pripeljale mame, drugi so bili tam s celotnimi razredi z učiteljico na čelu. Tudi protest je namreč (lahko) del pouka.

Z mamo je na podnebni štrajk danes prispel 10-letni Lovro. "Prišel sem z mamico, z avtobusom," je povedal in dodal, da je zaradi protesta šolo danes predčasno zapustil. "Marjan Šarec naj neha sanjati o črnih tovarnah," je povzel svoje sporočilo in dodal, da želi živeti na "čisti, zeleni in poraščeni" Zemlji, tudi zato, ker ima zelo rad živali.

18-letni Tim je prišel, da bi podprl boj proti globalnemu segrevanju. "Nepravilno se mi zdi, da bi mi v prihodnosti trpeli zaradi nečesa, kar so naredile in še delajo prejšnje generacije," je povedal. Protesta se je udeležil v prostem času, saj kot bruc še ni začel s predavanji. "Pa tudi če bi imel predavanja, bi bil verjetno tukaj," je dodal.

Tim je o protestu govoril tudi s starši. "Zelo so podpirali, da pridem sem," je povedal in dodal, da so protestiranje sicer prepustili njemu, a se glede globalnega segrevanja strinjajo z njim.

"Mladi se borimo za Zemljo in želimo starejšim dokazati, da znamo tudi mi razmišljati ter da je za nas pomembno, v kakšnem svetu bomo živeli," je dejala 13-letna Nina, ki je na protest prišla s svojimi sošolci. Kot je povedala, se o tej problematiki učijo tudi v šoli, še posebej pri pouku geografije. "Prav je, da tudi mi pokažemo, da nam je mar, in se borimo za podnebje," je prepričana.

"Vodstvo šole nam je omogočilo, da se udeležimo podnebnega štrajka," je povedala Ninina učiteljica Smiljana Peklaj, ki poučuje geografijo na ljubljanski osnovni šoli Mirana Jarca. Staršev za dovoljenje, da otroke odpeljejo na protest, v šoli niso spraševali, saj je šlo za aktivnost v sklopu pouka. "Vse te spremembe, ki se dogajajo, od globalizacije, podnebnih, ekoloških problemov, o vsem tem se pogovarjamo pri pouku geografije. Gre za zelo aktualna vprašanja," je poudarila učiteljica.

Proteste pa je podprla tudi starejša generacija. Na Trgu republike je bil danes tudi Hubert Požarnik, psiholog, publicist in politik, ki je o alternativah razmišljal v knjigah že pred desetletji. "Vse temeljno je bilo v Sloveniji že rečeno, že napisano, a se to nikogar ne prime," je bil kritičen. Kot absurdno je označil dejstvo, da morajo danes "pubertetnice ozaveščati svet". "Kje so politiki, kje so filozofi, kje so razumniki, kje so fakultete?" se je vprašal.

Z njim se je strinjala Barica Marentič Požarnik, dolgoletna profesorica na filozofski fakulteti. Pozdravila je angažiranost mladih, a dodala, da bi bilo še bolje, če bi se generacije v teh prizadevanjih združile, "saj ne moremo eni brez drugih". "Povezani moramo biti in ne sme se pozabiti, kaj je že bilo, in poskusiti graditi na tem," je dejala. "Marsikaj temeljnega je že bilo napisano," je menila in izrazila obžalovanje, da mladi danes ne berejo radi.

Starejšo generacijo je predstavljala tudi Slava Kucler, ki je poudarila, da mladih v njihovih prizadevanjih ne smemo pustiti samih: "Skrajni čas je, da se kaj spremeni. Mladi bodo že na svoji koži začutili, kar smo jim zakuhali. Sprejeti moramo vsaj del odgovornosti."

Podnebne proteste so na Trgu republike sicer spremljali številni policisti, ki pa niso imeli prav nobenega dela, saj je dogajanje potekalo povsem mirno. Pohvalno je tudi, da je trg za udeleženci ostal tako čist, da že minuto potem, ko so ga protestniki zapustili in se podali na pohod po mestnem središču, razen odra ni bilo prav nobenega opomnika, da se je tam še pred kratkim nahajalo več kot tisoč ljudi.