c S

Povezovanje šol in gospodarstva za uporabne projekte

25.09.2019 15:48 Nova Gorica, 25. septembra (STA) - Dijaki novogoriškega Šolskega centra so v projektu, izpeljanem v okviru programa Erasmus+, skupaj s kolegi po Evropi iskali inovativne rešitve za različne tehnične probleme. Kot so povedali na današnji predstavitvi, so v dveh letih skupaj s strokovnjaki iz družbe Mahle v sklopu praktičnega usposabljanja poiskali sedem rešitev.

Delo je potekalo v okviru programa ključni ukrep 3 za podporo reform politik. V pilotno testiranje novega modela je bilo v Sloveniji in na Finskem vključenih skupno 31 dijakov. Na Šolskem centru Nova Gorica so dijake vključili prek projektnega dela ter z izobraževalnimi obiski na delovnem mestu.

Prva skupina dijakov, ki so v Novi Gorici obiskovali 3. letnik tehničnih programov elektrotehnike in strojništva, je aktivnosti začela marca v sklopu praktičnega usposabljanja.

"Dijake smo spodbudili, da predlagajo svoje projektne ideje, ki jih bodo lahko razvijali znotraj procesa pilotiranja," je ob robu današnje zaključne konference v Novi Gorici za STA povedala vodja Medpodjetniškega izobraževalnega centra (MIC) pri Šolskem centru Nova Gorica Adrijana Hodak.

Tako so skupaj iskali rešitve za izdelavo WAH - WAH efekta za kitaro, električnega skiroja, pametne tehtnice za čebelje panje, avtomatskega zalivalnika vrta, električnega kolesa, elektro motorja za čoln in mulčerja.

Drugi skupini devetih dijakov 2. letnikov tehničnih programov elektrotehnike in strojništva so v sodelovanju z družbo Mahle organizirali izobraževalni obisk na delovnem mestu. Sodelavci podjetja so jim prestavili potek dela, nato pa so lahko tudi sami izvedli določene naloge.

Rezultat projekta, ki so ga predstavili na današnji konferenci v Novi Gorici, je nov model pridobivanja praktične izkušnje za dijake, tutorje in mentorje. Model poudarja fleksibilnost, timsko in projektno delo ter oseben in celosten pristop k strokovnemu in osebnostnemu razvoju dijaka.

Novembra v Šolskem centru Nova Gorica začenjajo z novimi izzivi. Talentjourney je nov pilotni projekt, ki je bil julija izbran na prvem razpisu Evropske komisije za platforme centrov odličnosti poklicnega in strokovnega izobraževanja.