c S

Sprejeta novela zakona o skupnosti študentov naj bi zajezila nepregledno porabo študentskega denarja

25.09.2019 07:39 Ljubljana, 24. septembra (STA) - DZ je danes z 81 glasovi za in brez glasu proti sprejel novelo zakona o skupnosti študentov, katere osnovni namen je zajeziti nepregledno porabo študentskega denarja. Novela tako omogoča nadzor računskega sodišča nad poslovanjem študentskih organizacij, slednje zavezuje k oddaji javnih naročil, omejuje pa tudi plače študentskih funkcionarjev.

Za študentske organizacije novela določa, da so pravne osebe javnega prava, kar med drugim omogoča revizijo računskega sodišča. Študentske organizacije bodo morale pri poslovanju uporabljati računovodstvo, ki velja za javne zavode, zavezane bodo k objavi javnih naročil in posredovanju podatkov javnega značaja ter zavezane določbam zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Plače študentskih funkcionarjev bodo omejene na dvakratnik povprečne bruto plače v Sloveniji.

Novelo je v DZ vložila SDS, ki so se ji v DZ pridružile poslanske skupine vladne koalicije. Skupaj so nato oblikovali dopolnila in končno podobo zakona. Takšno sodelovanje strank so danes pozdravili predstavniki več poslanskih skupin. "Takšno sodelovanje se v naši hiši demokracije ne zgodi pogosto. Želim si, da bi delitve na vaše in naše presegli večkrat," je dejal Marko Bandelli (SAB). Branislav Rajić (SMC) pa je dodal, da je zakon lep primer konstruktivnega sodelovanja in iskanja rešitev.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so dopoldne soglasno izpostavili, da so se v zadnjih letih predvsem pri delovanju Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) nabrale številne anomalije in da je zato novela nujna.

"V medijih smo lahko v preteklih letih spremljali sume številnih hudih nepravilnosti in koruptivnih dejanj pri delovanju ŠOS - sumljivi nepremičninski in gradbeni posli, preplačana naročila in dobave, sumi koruptivnih poslovanj, nakupi jaht in lokalov, nesramno visoki zaslužki funkcionarjev, ki si sicer že v zrelih letih, pa so še vedno študenti," je nabrane anomalije povzela Tadeja Šuštar (NSi) in se zavzela za preglednost poslovanja.

Za preglednost so se zavzeli tudi v DeSUS. "Študentske organizacije upravljajo z več milijoni študentskega denarja, zato je pomembno, da delujejo zakonito in pregledno, vse to pa je mogoče le, če jih k temu zavezuje zakonodaja," je dejal Jurij Lep. "Krajni čas je, da se po 25 letih nekaj premakne v pozitivni smeri," je dodal Dušan Šiško (SNS).

Po oceni Žana Mahniča (SDS) zakon ni idealen in ne bo rešil vsega, "je pa prvi korak, da se bo denar študentov in dijakov porabljal bistveno bolj pregledno". Da sprememba kljub temu ni idealna, pomeni pa korak naprej, je ocenil tudi Miha Kordiš (Levica).

Po prepričanju Aljaža Kovačiča (LMŠ) bo novela študentske organizacije zavezala k zakonitemu in preglednemu poslovanju, pri tem pa ga veseli zlasti to, da je v DZ dobila tako široko podporo. Marka Koprivca (SD) dodatno veseli, da bodo študentke organizacije kljub omejitvam, ki jih prinašajo spremembe, ohranile določeno stopnjo avtonomije. "Ključno je, da lahko študentje še naprej volijo svoje predstavnike in sami ustvarjajo vsebine," je dejal.

Mnenje poslanskih skupin je sicer z aforizmom slikovito povzel poslanec Rajić: "Smo za študentske bone, ne pa za študentske barone."