c S

DZ za znižanje davka za e-publikacije

25.09.2019 07:39 Ljubljana, 24. septembra (STA) - DZ je danes potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV). Ta med drugim uveljavlja nižjo ali 9,5-odstotno stopnjo DDV na elektronske publikacije in jih izenačuje s tiskanimi publikacijami.

Spremembo evropske direktive, ki omogoča, da se možnost uporabe znižane stopnje DDV uveljavi tudi za elektronske publikacije in s tem novelo zakona, so pozdravili v vseh poslanskih skupinah. Trenutno se nižja ali 9,5-odstotna stopnja uporablja za dobave knjig in periodičnih publikacij na vseh fizičnih nosilcih, ne pa tudi za publikacije, ki se dobavljajo elektronsko.

Namen je narediti slovensko besedo bolj dostopno oz. poceni in s tem spodbuditi bralno kulturo. Ker direktiva dopušča možnost tudi nižje stopnje DDV, so poslanci napovedali nadaljnjo podporo tudi poslanskemu predlogu zakona za dodatno znižanje na petodstotno davčno stopnjo na dobave, vključno s knjižnično izposojo, knjig, časopisov in periodičnih publikacij na vseh fizičnih nosilcih.

Sprejem novele zakona o DDV je tako prvi korak, sledil bo drugi korak za dodatno znižanje, je bilo slišati v današnji predstavitvi mnenj poslanskih skupin. Slišati so bila tudi opozorila, da 9,5-odstotnega davka ne bi smele biti deležne propagandne vsebine. V DZ so ugotovili, da bo tokratno znižanje povzročilo izpad prihodkov iz naslova DDV za milijon evrov na leto, kar pa je nadomestljivo.

Novela uvaja še nove ureditve na področjih skladiščenja na odpoklic in zaporednih dobavah. Glede uporabe oprostitve plačila DDV pri dobavah blaga v drugo državo članico se poleg pogoja prevoza blaga iz države članice dobave identifikacijska številka za DDV pridobitelja blaga določa kot vsebinski pogoj za uveljavitev oprostitve pri dobavi blaga v trgovanju znotraj EU.

Z novelo se v slovenski pravni red prenaša tudi evropsko direktivo glede vključitve italijanske enklave v Švici Campione d'Italia ter italijanskih voda Luganskega jezera v carinsko območje EU, pri čemer ti še naprej ostajata izključeni iz uporabe sistema DDV.