c S

V ospredju letošnjega Dneva inovacij vzroki za njihov nastanek

25.09.2019 07:42 Brdo pri Kranju, 25. septembra (STA) - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) na Brdu pri Kranju danes pripravlja Dan inovacij, v ospredje katerega so letos postavili vprašanja o vzrokih za nastanek inovacij. Na dogodku, ki se ga bosta po napovedih udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, bodo najboljšim inovatorjem podelili priznanja.

Rdeča nit letošnjega Dneva inovativnosti in priznanj GZS za inovacije so po navedbah zbornice vprašanja o smislu inoviranja in inovacij. Med drugim se bodo spraševali, zakaj inovirati, zakaj je prišlo ravno do teh inovacij, kaj je težava, kaj jo rešuje, kdo, kdaj in kje jo je reševal, kako je prišlo do rešitve ter kako inovacije rešujejo težave.

V dopoldanskem delu bodo med drugim potekale hitre predstavitve "vročih" tehnologij in rešitev institucij znanja za uporabo v gospodarstvu. Med govorci bodo Lev Matoh in Damir Grguraš iz Univerze v Ljubljani, Darko Goričanec iz Univerze v Mariboru ter Klen Čopič Pucihar iz Univerze na Primorskem.

Predstavitvam bodo sledili t. i. hitri poslovni zmenki in inovacijske delavnice. Teme slednjih so odgovorno inoviranje, intuitivno raziskovanje, inoviranje za trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo ter skupno oblikovanje inovativnega izdelka za učinkovito promocijo Slovenije.

V popoldanskem delu bodo podelili nacionalna priznanja GZS za inovativnost. Lani so podelili deset zlatih, eno posebno, 28 srebrnih in tri posebna priznanja za potencialno inovacijo krožnega gospodarstva.