c S

Mednarodni dan znakovnih jezikov prinaša prvo slovnico slovenskega znakovnega jezika

23.09.2019 13:18 Ljubljana, 23. septembra (STA) - Na današnji mednarodni dan znakovnih jezikov je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije predstavila prvo slovnico slovenskega znakovnega jezika. Ta bo pripomogla k boljšemu poznavanju jezika kretajočih v Sloveniji, lažjemu učenju jezika gluhih in naglušnih ter bolj kakovostnemu tolmačenju.

Slovnica ne določa standarda, prinaša pa opis tega, kako kretalci kretajo in zakaj tako. Tekom šolanja kretalci namreč nimajo izobraževanja o svojem jeziku, čeprav se zanj zanimajo in radi razpravljajo, katera kretnja je bolj ustrezna.

Tudi kretanje ima namreč narečja, svoje značilnosti in strukturo in se ga je v preteklosti že raziskovalo. Skupina uporabnikov skrbi tudi za razvoj besedišča in oblikovanje slovarja, si pa na zvezi želijo tudi sodelovanja jezikoslovcev, ki bi raziskovanju lahko prispevali metodologijo in znanje.

"Če smo pred več kot 400 leti dobili prvo slovnico slovenskega jezika v slovenskem jeziku, smo izredno veseli, da je končno zagledala luč sveta tudi prva slovnica slovenskega znakovnega jezika v slovenskem jeziku in slovenskem znakovnem jeziku," so ob tem zapisali v sporočilu za javnost.

Priročno video slovnico slovenskega znakovnega jezika je izdelala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, poleg zveze pa sta sredstva za njen razvoj prispevali še država in Evropska unija.

V sklopu projekta so skupino gluhih kretalcev izobrazili za raziskovalce in inštruktorje slovenskega znakovnega jezika, posneli 40 video posnetkov, v katerih kretalci v kretnji razlagajo slovnico znakovnega jezika in izdelali knjižno različico teh razlag. Po Sloveniji so izvedli 13 tečajev za gluhe kretalce in dva tečaja za slišeče.