c S

Najbolj kulturna šola je Osnovna šola Boštanj

21.09.2019 10:51 Mokronog, 20. septembra (STA) - Osnovna šola Boštanj si je letos prislužila naziv najbolj kulturne šole, ki jo izbira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Izbrana je bila danes med 31 slovenskimi osnovnimi šolami, ki so izpolnile pogoje, so sporočili s sklada.

Kot piše v utemeljitvi, Osnovna šola Boštanj v sklopu svojega delovanja velik poudarek namenja kulturi in kljub majhnosti svojim učencem ponuja spekter raznolikih kulturnih dejavnosti - od lutkarske, gledališke in filmske dejavnosti, glasbenega, plesnega, likovnega in literarnega ustvarjanja, vse do spoznavanja in ohranjanja kulturne dediščine.

Kulturne vsebine šola skrbno nadgrajuje, dopolnjuje, prepleta in vselej stremi k inovativnosti, kreativnosti in prodornosti. Njihov šolski prostor je tako poln različnih aktivnosti, ki vsakodnevno spodbujajo in širijo obzorja kulture. Učenci so vključeni v različne državne in mednarodne projekte ter se redno udeležujejo območnih, regijskih, državnih in mednarodnih srečanj in tekmovanj. Ob podpori vodstva šole se tudi mentorji udeležujejo različnih usposabljanj in s tem širijo in bogatijo svoje znanje, kar jim omogoča uspešno ustvarjalno delovanje.

Šola se aktivno vključuje v življenje kraja, se povezuje z lokalnimi kulturnimi ustanovami, skupnostmi in društvi ter redno sodeluje pri pripravi kulturnih programov različnih prireditev.

Projekt Kulturna šola sklad izvaja z namenom, da bi spodbujal kulturno vzgojo, omogočal ustvarjalnost mladih na raznolikih umetnostnih področjih, podpiral kakovostne dosežke, skrbel za izobraževanje mentorjev, hkrati pa stremi k temu, da bi šole postale žarišča kulturnega dogajanja v svojih lokalnih okoljih. V tem duhu sklad znotraj projekta letno pripravi več kot 1000 različnih prireditev za otroke in mladino.