c S

Mladi na svojem podnebnem vrhu odrasle pozvali k ukrepanju

22.09.2019 08:51 New York, 21. septembra (STA) - Mladi, ki so se v petek množično podali na ulice mest po vsem svetu in od odločevalcev zahtevali odločno podnebno ukrepanje, so danes enako sporočilo ponovili še v prostorih ZN. Na podnebnem vrhu mladih so z Greto Thunberg na čelu starejšim generacijam očitali, da za zaščito podnebja ne storijo dovolj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZN so na podnebni vrh mladih povabili 500 mladih aktivistov in podjetnikov. Gre za prvo tovrstno pobudo.

Podnebni vrh mladih se odvija dva dni pred svetovnim podnebnim vrhom, ki ga je sklical generalni sekretar ZN Antonio Guterres v želji okrepiti prizadevanja za zaustavitev globalnega segrevanja v skladu s pariškim sporazumom. Slovenijo na mladinskem vrhu predstavlja mladinski delegat pri ZN Patrik Bole, medtem ko bo v ponedeljek s preostalimi svetovnimi voditelji o segrevanju planeta razpravljal premier Marjan Šarec.

Udeležence je danes med drugim nagovoril mladi argentinski aktivist Bruno Rodriguez, ki pri 19 letih vodi šolske proteste v svoji državi. "Podnebna in ekološka kriza sta politična kriza našega časa, sta ekonomska kriza našega časa in sta kulturna kriza našega časa," je poudaril.

"Pogosto slišimo, da bo naša generacija nekoč odgovorna za spopadanje s težavami, ki so jih ustvarili sedanji voditelji. Ne bomo pasivno čakali na to prihodnost: sedaj je čas, da vodimo," je dodal.

Med udeleženci je tudi 16-letna Thunbergova, ki je s protesti pred švedskim parlamentom lani sprožila globalno gibanje mladih. Pripadla ji je čast biti prva govornica, a je bila zelo kratka, saj je poudarila, da želi dati več časa drugim. "Pokazali smo, da smo enotni, in mladih ni moč ustaviti," je dejala mladenka, ki bo v ponedeljek nagovorila tudi svetovne voditelje.

V petek so množice mladih in njihovih starejših somišljenikov odšle na ulice v podnebnih protestih po vsem svetu. Po besedah Thunbergove gre "šele za začetek" gibanja. Po ocenah organizatorjev je protestiralo kakšnih štiri milijone ljudi.

Tekom prihodnjega tedna se bo, tudi v opomin svetovnim voditeljem, ki bodo zasedali v New Yorku, po navedbah organizacije 350.org zgodilo še 5800 protestov v 163 državah. Tudi v Sloveniji so t.i. podnebni štrajki napovedani za naslednji petek.

Guterres je bil sicer danes optimističen. Kot je poudaril, se zagon v boju proti podnebnim spremembam krepi. "Ta sprememba je posledica vaše iniciative in poguma, s katerimi ste začeli svoja gibanja," je dejal mladim.