c S

S projektom PlurAlps do krepitve medkulturnega dialoga in integracije

17.09.2019 14:22 Jesenice, 17. septembra (STA) - Ljudska univerza Jesenice letos v okviru mednarodnega projekta PlurAlps izvaja pilotne aktivnosti za večje vključevanje priseljencev v lokalno okolje. Projekt se bliža koncu, danes popoldne pa na Jesenicah pripravljajo enega zadnjih srečanj. Pozitivne izkušnje iz projekta bodo uporabili tudi v prihodnjih aktivnostih.

Projekt PlurAlps - priseljevanje, kulturna raznolikost in pluralizem kot priložnost za območje Alp je mednarodni projekt, ki se izvaja v okviru evropskega programa Interreg. Namen projekta je razvijati in spodbujati kulturo, ki je naklonjena sprejemanju priseljencev, ter izboljšati znanje in osveščenost o vključevanju vseh priseljencev v alpskih območjih.

V projektu, ki je vreden 2,7 milijona evrov in poteka od novembra lani do oktobra letos, sodelujejo partnerji iz šestih alpskih držav. Slovenijo zastopa Urbanistični inštitut RS, s pilotnimi projekti pa so se mu pridružile občine Jesenice, Kamnik in Postojna. Na Ljudski univerzi Jesenice tako od aprila dalje poteka pilotni projekt PlurAlps Jesenice, moj novi dom.

Na Jesenicah, kjer je priseljevanje že dolgo prisotno, priseljence skozi različne aktivnosti informirajo o možnostih, ki jih ponuja lokalno okolje, in jih opremljajo s kompetencami za dejavno vključitev v družbo. Hkrati spodbujajo sodelovanje med večinskim prebivalstvom in priseljenci ter tako krepijo medkulturni dialog.

Kot je o rezultatih pilotnega projekta za STA povedala organizatorka izobraževanja odraslih na Ljudski univerzi Jesenice Majda Suljanović Hodžić, so se osredotočili predvsem na pripravo praktičnih delavnic, kot so kulinarične delavnice, kreativne delavnice za otroke, spoznavanje cirilice in branje pravljic.

Za zelo dobro se je izkazala sočasna organizacija kulinaričnih delavnic za odrasle s kreativnimi delavnicami za otroke. Na ta način so se namreč priseljenke lažje vključile v popoldanske aktivnosti, saj so imele zagotovljeno varstvo otrok. Prav tako uspešno je bilo tudi branje pravljic, pri čemer so otrokom v vrtcih prisluhnili pravljicam v tujih jezikih, a so jih kljub temu znali prepoznati in jih ustrezno ilustrirati.

V okviru projekta so nudili tudi individualno podporo predvsem pri učenju slovenščine, saj priseljenci na ljudsko univerzo najpogosteje pridejo prav zaradi želje ali potrebe po znanju jezika. Pomoči jim tokrat niso nudili zaposleni ali honorarni delavci ljudske univerze, temveč prostovoljci, med njimi tudi priseljenci, ki so v Sloveniji že dlje časa in so oblikovali že svojo socialno mrežo.

"Zelo zadovoljni smo bili tudi z odzivom domačinov," je izpostavila Suljanović Hodžićeva in pojasnila, da so se zlasti na kulinaričnih delavnicah oblikovale mešane skupine. Podobno je bilo tudi pri kreativnih delavnicah za starejše in pa na delavnici spoznavanja cirilice. Tako so spodbudili medsebojno spoznavanje, sprejemanje drugačnosti in medkulturni dialog.

Ljudska univerza Jesenice sicer v svoje aktivnosti še zdaleč ne more vključiti vseh priseljencev, je pa Suljanović Hodžićeva zadovoljna, da so tokrat k sodelovanju privabili nekatere nove priseljence. Dobre prakse iz pilotnega projekta pa bodo uporabili tudi pri nadaljnjih aktivnostih, zlasti v okviru večgeneracijskega centra.