c S

DrogArt že 20 let s prizadevanji za zmanjševanje posledic uporabe drog

17.09.2019 14:19 Ljubljana, 17. septembra (STA) - DrogArt letos praznuje 20-letnico. "Z različnimi programi in projekti predvsem na področju zmanjševanja škode zaradi uporabe drog in alkohola smo vedno tam, kjer nas mladi potrebujejo, pa naj bo to s svetovanjem, testiranjem ali prvo pomočjo," so zapisali ob okrogli obletnici, ob kateri so pripravili tudi dan odprtih vrat.

DrogArt je neprofitna nevladna organizacija s statusom humanitarne in prostovoljske organizacije, ima pa tudi status socialnega podjetja. Izvaja terenske aktivnosti, svetovanja in informiranja na področju zmanjševanja škode zaradi drog in alkohola, snuje pa tudi komunikacijske zgodbe s področij človekovih pravic, zdravja, varnosti in socialnega varstva.

Ustanovni člani organizacije so se na prvi skupščini zbrali leta 1999 in formalizirali njihovo dejavnost. Na začetku je bila to skupina petih zagretih študentov, ki so stiskali prvo serijo letakov in jih začeli razdeljevati po zabavah. Organizacija pa se je razvijala in rasla ter pridobivala prepoznavnost.

Tudi v terensko delo se je začelo vključevati vse več prostovoljcev in leta 2000 so na DrogArtu organizirali prvi izobraževalni tečaj za nove prostovoljce. Med letoma 2004 in 2006 so izdajali mesečnik X-press, v katerem so podajali zlasti informacije o zmanjševanju škodljivih posledic plesnih drog, glasbi, zdravju in odnosih nasploh.

Kot so spomnili v organizaciji, jih na začetku ljudje niso preveč navdušeno sprejeli, saj "so potrebovali kar nekaj časa, da so se nas navadili in da so dojeli, da nismo policisti ali kaj podobnega, in da smo tam zato, da jim pomagamo". Sčasoma pa so ljudje prostovoljcem vedno bolj zaupali, razširil se je dober glas in ljudje so k organizaciji začeli prihajati sami od sebe.

Dve desetletji obstoja danes zaznamujejo tudi z dnevom odprtih vrat v prostorih združenja na Prečni ulici v Ljubljani. V petek pa pripravljajo sklepni dogodek v ljubljanskem klubu K4.