c S

S programom Varno na kolesu šolarji do novih prometnih znanj

11.09.2019 10:56 Ljubljana, 11. septembra (STA) - Z novim šolskim letom se vrača tudi program Varno na kolesu, ki že osmo leto zapored spodbuja varno in samostojno vključitev najmlajših udeležencev v promet. Letošnji razpis prinaša nekaj novosti, saj omogoča več možnosti za sodelovanje, tako da se bodo kolesarskim nalogam lahko pridružili prav vsi osnovnošolci, so sporočili organizatorji programa.

Šolarji bodo tudi letos skozi prometno obarvane naloge in aktivnosti spoznavali cestnoprometne predpise, potegovali pa se bodo tudi za praktične in denarne nagrade.

Program je od leta 2012 združil že 24.000 mladih kolesarjev iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol. Letošnji cilj programa je k sodelovanju privabiti še več učencev, kar je razlog za razširitev razpisanih nalog na vse osnovnošolce.

Na program Varno na kolesu se lahko do 15. septembra prek spletnega obrazca prijavijo vse osnovne šole v državi.

Tisti učenci, ki se v letošnjem letu pripravljajo na kolesarski izpit, bodo lahko prek različnih nalog opazovali promet in prometno infrastrukturo v svojem kraju, razmišljali o pozitivnih vplivih kolesarjenja, obnavljali znanje o pravilno opremljenem kolesu in opozarjali na najpogostejše kolesarske prekrške.

Vsi ostali učenci pa bodo lahko svoje znanje o varnem kolesarjenju pokazali na kolesarskih športnih dnevih ali med zbiranjem prekolesarjenih kilometrov za svojo šolo. V svoji občini pa bodo lahko iskali in predlagali zanimive kolesarske poti, primerne za družinske izlete.

Zaključna prireditev bo potekala v maju prihodnje leto, ko bodo razglasili vseslovenskega zmagovalca programa Varno na kolesu in podelili nagrade vsem sodelujočim, so še napovedali organizatorji.