c S

Velika večina za stavko mobilnih učiteljev

10.09.2019 17:30 Ljubljana, 10. septembra (STA) - V 31 zavodih, v katerih so zaposleni mobilni učitelji, je v preteklih dneh potekalo glasovanje o njihovi stavki, ki je načrtovana za 23. oktober. Od tistih, ki so imeli možnost glasovati, jih je glasovalo nekaj manj kot 80 odstotkov, pri čemer se jih je za stavko izreklo 97,5 odstotka, so za STA povedali na Svizu.

Mobilni učitelji so tisti, ki hkrati poučujejo na različnih šolah in zavodih. Po podatkih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so se za stavko izrekli na 28 zavodih (osnovnih šolah s prilagojenim programom, centrih in zavodih, kjer nekateri od zaposlenih izvajajo tudi dodatno strokovno pomoč za premagovanje ovir in primanjkljajev na več lokacijah), proti pa so bili na treh. Za stavko jih je glasovalo 1665, proti pa jih je bilo 43.

Predvidoma prihodnji teden se bo po besedah tiskovnega predstavnika Sviza Sandija Modrijana sestal stavkovni odbor, se seznanil z rezultati glasovanja in formalno napovedal opozorilno stavko, ki je sicer načrtovana za 23. oktober.

Kot so v sporočilu za javnost avgusta pojasnili v Svizu, si že več let prizadevajo, da bi mobilnim učiteljem država zagotovila zakonito povračilo stroškov za uporabo lastnega avtomobila v službene namene, da bi uredila njihovo napredovanje v nazive na delovnem mestu ter da bi se odpravilo dolgoletno, po njihovih besedah nezakonito določanje povečane učne obveznosti omenjenim učiteljem in njihovo preobremenjevanje.

Mobilni učitelji namreč zahtevajo, da se plačilo za prevoz, ki ga opravijo z lastnimi avtomobili, ko gredo poučevat na različne šole in zavode, uskladi s kolektivno pogodbo. Ministrstvo namreč mobilnim učiteljem ne zagotavlja službenih avtomobilov, zato so ti primorani za namen dela uporabljati lasten prevoz, pri tem pa dobijo povrnjene stroške v višini, kot bi se z osebnim avtomobilom vozili na delo ali z dela - to je osem odstotkov cene litra bencina za kilometer, medtem ko kolektivna pogodba za takšne primere določa 30 odstotkov cene litra bencina.

Druga zahteva se nanaša na napredovanje v nazive, ki naj se za mobilne učitelje ustrezno uredi v zakonu. Trenutno namreč njihovo napredovanje zakonsko ni posebej urejeno, zato je zelo oteženo. Tretja zahteva pa je, naj ministrstvo sprejme ustrezne ukrepe, ki bi zagotovili povečanje števila mobilnih učiteljev. Teh namreč trenutno primanjkuje, posledično pa ima večina med njimi povečan obseg dela, lahko tudi do 27 pedagoških ur na teden. Za slednje po oceni Sviza ne obstaja ustrezna zakonska podlaga, so še pojasnili.

Ob odločitvi za opredeljevanje o stavki so v Svizu zapisali, da so bila vsa njihova dosedanja prizadevanja neuspešna in neuslišana. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je sicer pred dnevi za STA dejal, da so v pogajanjih z ministrstvom za izobraževanje v zadnjem času dosegli določen napredek.