c S

Dijaki Gimnazije Koper pohvalili vzdušje na šoli

02.09.2019 13:53 Koper, 02. septembra (STA) - Na prvi šolski dan v novem šolskem letu je v klopi Gimnazije Koper sedlo 465 dijakov, od tega je v prvi letnik vpisanih 135 dijakov. Ravnatelj Bruno Petrič opaža ponovno rast zanimanja za vpis v gimnazije, dijaki pa so po prvih urah v novem okolju pohvalili vzdušje na šoli.

Gimnazija Koper je ena večjih ne le v slovenski Istri, ampak širše v slovenskem prostoru, je za STA pojasnil ravnatelj Petrič. Tako imajo trenutno 465 dijakov, od tega so jih v letošnjem šolskem letu na novo vpisali 135.

Poleg oddelkov splošne gimnazije izvajajo različne programe, tako da lahki dijaki pridobijo izobrazbo tudi v umetniški gimnaziji, izvajajo pa tudi program športne gimnazije. Petrič sicer ugotavlja, da se po povečanem vpisu v poklicne izobraževalne programe trend spet obrača v prid gimnazijskih programov, pri čemer imajo njihovi dijaki "po uspešno opravljeni splošni maturi možnost študija na vseh univerzitetnih študijih".

Začetni vtisi novih dijakov si bili pozitivni. Profesorji so prijazni, vzdušje na šoli pa je prijetno, je ocenil dijak 1. letnika Maj iz okolice Kopra. Še en dijak 1. letnika, Marko iz okolice Kopra, je dodal, da so tudi dijaki višjih letnikov prijazni, razrednik pa se mu zdi "zelo zanimiv", tako da pričakuje, da so pred njim štiri zelo lepa leta. Renee iz Ankarana je priznala, da jo je bilo sprva malo strah, a je kmalu opazila, da vzdušje na šoli ni hladno, kot se lahko zdi navzven, ampak je kar precej "domače".

Dijakinja 2. letnika Mija iz Izole je priznala, da je bilo ozračje bolj sproščeno kot lani, saj so točno vedeli, kako se bo kaj odvijalo, zato ji je bilo letos tudi veliko lažje priti prvi dan v šolo. Mlajšim dijakom svetuje, da morajo predvsem verjeti vase in ne se bati. Mark iz okolice Kopra, prav tako dijak 2. letnika, pa je dodal, da se je treba pač učiti in misliti pozitivno.

Mladi so se za koprsko gimnazijo sicer večinoma odločili, potem ko jih je prepričala predstavitev na dnevih odprtih vrat in informativnih dnevih.