c S

V DZ odprli letošnji BSF za mlade

30.08.2019 20:00 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Predsednik Državnega zbora Dejan Židan je danes v Državnem zboru odprl Blejski strateški forum (BSF) za mlade, ki letos poteka pod geslom Mladina kot (prihodnji) vir (sredstev). V nagovoru ob odprtju je med drugim dejal, da je navdušen nad aktivnostjo in angažiranostjo mladih, saj to daje veliko upanje za prihodnost, so sporočili iz DZ.

Židan je izpostavil, da je trenutno na svetu 1,2 milijarde mladih, kar predstavlja 16 odstotkov svetovnega prebivalstva. Dodal je, da mladim pogosto govorimo: "Vi ste naša prihodnost, vi ste bodoči voditelji sveta, vi ste ljudje, ki boste v prihodnosti odločali o razvoju tega sveta". Ta misel je po Židanovem mnenju napačna, saj so mladi zaradi svoje energije, znanja, novih idej in tudi svojega poguma že sedaj najboljši partnerji tistim, ki odločajo.

Predsednik DZ je izpostavil tudi nekaj izzivov, ki jim po njegovem posvečamo premalo pozornosti. Med njimi so podnebne spremembe, do katerih prihaja veliko bolj pospešeno, kot se je nekoč predvidevalo. Napovedal je, da bodo zato v DZ jeseni organizirali pogovor, tako politikov kot predstavnikov nevladnih organizacij o podnebnih spremembah.

Zbrane so poleg predsednika DZ nagovorili tudi generalni sekretar BSF Peter Grk, izvršna direktorica Ustanove - Centra za evropsko prihodnost (CEP) Katja Geršak in programska vodja BSF za mlade Meliha Muherina. Nagovorom je sledila razprava mladih v velikem salonu Državnega zbora.

Blejski strateški forum za mlade je uvod v enega najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji, BSF. Obetavni predstavniki mlajše generacije iz 25 držav bodo srečanje v soboto nadaljevali na Bledu, kjer bodo razpravljali o vključevanju in opolnomočenju mladih, regionalnem sodelovanju ter inovativnih strategijah.

Dogodek bo postavil 50 mladih podjetnikov, vplivnežev, idejnih pobudnikov in borcev za socialno pravičnost v središče inovativnega razpravljanja o političnih in gospodarskih rešitvah za globalne težave.

Potencialni bodoči oblikovalci politike in voditelji bodo izmenjevali ideje in imeli priložnost za mreženje vse do ponedeljka, ko se bo forum za mlade zaključil z dogodkom z naslovom Konflikt in sodelovanje v Sredozemlju: Mare Nostrum ali globalni prostor, ki bo potekal s podporo italijanske neprofitne organizacije Istituto Affari Internazionali.

Udeleženci foruma za mlade bodi razpravljali o podobnih temah kot Blejski strateški forum ter se tako osredotočali na vire stabilnosti in nestabilnosti.