c S

NIJZ: Šolska torba naj ustreza otrokovi konstituciji in naj bo dovolj lahka

31.08.2019 08:00 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Z bližanjem prvega šolskega dne je ena večjih nalog staršev izbira primerne šolske torbe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) staršem svetujejo naj otrokom kupijo torbo, ki bo ustrezala njegovi konstituciji. Tako kot čevlji, tudi torba ne sme biti prevelika, predvsem pa naj bo teža prazne torbe čim manjša, so opozorili na NIJZ.

Prav tako naj šolska torba ustreza tudi otrokovim potrebam, naj bo denimo dovolj velika, da gre vanjo tudi mapa, če jo šolar potrebuje. Torba naj bo narejena iz zračnih materialov, hrbtišče naj bo anatomsko oblikovano, naramnice pa dovolj široke, podložene in iz nedrsečih materialov. Dobre torbe imajo naramnici povezani s sponkami v višini prsi in trebuha, ki poskrbita za dobro prileganje telesu. Pomembno je tudi, da ima torba nekaj odsevnih materialov, da so otroci v slabšem vremenu bolje vidni, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Pomembno je tudi, kako je torba nameščena na hrbtu. Na NIJZ opozarjajo, naj ne bo previsoko ali prenizko, šolar pa naj torbo vedno nosi na obeh ramenih, tako da se torba prilega križni ravnini. Starši in učitelji naj otroke podučijo o dvigovanju in odlaganju torbe, tudi športne ali glasbene torbe naj otrok nosi na obeh ramenih. Na NIJZ pa odsvetujejo uporabo torb na kolescih. Res, da so z vidika prenašanja bremena primernejše, vendar pa ob nenehnem vlečenju torbe za sabo obstaja nevarnost asimetričnih položajev in obremenitev, so opozorili.

Napolnjena torba naj ne presega deset odstotkov otrokove teže, zato torbo večkrat preglejte in preverite ustreznost in potrebnost vsebine. Mape, učbeniki in zvezki v njej pa naj bodo organizirani po velikosti, ob hrbtu torej večje in težje stvari, navzven pa manjše in lažje stvari.