c S

V celjskih osnovnih šolah več otrok, v vrtcih manj

30.08.2019 13:37 Celje, 30. avgusta (STA) - V novem šolskem letu bo devet celjskih osnovnih šol obiskovalo 4120 učencev, kar je 58 več kot v iztekajočem se šolskem letu. Septembra v celjskih vrtcih pričakujejo 1776 otrok, to pa je 11 otrok manj, je na današnji novinarski konferenci v Celju povedal celjski župan Bojan Šrot.

Dejal je, da je največ učencev na Osnovni šoli (OŠ) Hudinja, in sicer 496, najmanj pa na OŠ Frana Kranjca, kjer imajo vpisanih 393 otrok. Povečan vpis otrok so letos zaznali tudi v Glasbeni šoli Celje, ki jo bo v novem šolskem letu obiskovalo 864 učencev in dijakov, kar je pet več kot v šolskem letu 2018/2019.

Po Šrotovih besedah se občina pripravlja na gradnjo prizidka s tremi etažami k OŠ Hudinja, s čimer bodo rešili prostorsko stisko na tej šoli. Vrednost naložbe, ki bo potekala letos in še naslednje leto, pa je ocenil na 1,7 milijona evrov.

Za rešitev prostorske stiske na glasbeni šoli je občina kupila 500 kvadratnih metrov prostorov v sosednji stavbi, za njih pa je odštela 600.000 evrov.

Celjska občina je za naložbe v osnovnošolske objekte med letošnjim poletjem namenila 155.000 evrov, za vrtce pa 50.000 evrov.

Šrot je izrazil zadovoljstvo, da bodo lahko celjski vrtci sprejeli vse otroke, ki izpolnjujejo pogoje vpisa. Teh je letos 350. Glede na starostno strukturo otrok in prostorske zmogljivosti so v vrtcih oblikovani 103 oddelki. Novost letošnjega šolskega leta je dodaten razvojni oddelek, kjer se bo izvajal prilagojeni program za otroke z izrazitejšimi težavami v razvoju.

Na čakalnih seznamih vrtcev za medletni sprejem je trenutno 84 otrok, v enakem obdobju lani je bilo na čakalnih seznamih 87 otrok. Vsi vrtci imajo še nekaj prostih mest tako v prvem kot drugem starostnem obdobju. Na čakalnem seznamu ostajajo otroci prvega starostnega obdobja, ki bodo pogoj za vključitev v vrtec izpolnili med šolskim letom.

Glede zamenjave zemljine pri celjskih vrtcih zaradi povišanih vrednosti težkih kovin je Šrot dejal, da bo okoljsko ministrstvo najprej saniralo enoto Mavrica vrtca Anice Černejeve in potem še enoto Ringa Raja vrtca Zarja. Trenutno je ministrstvo v fazi izbire izvajalca del.