c S

Dobrodelne organizacije z različnimi akcijami staršem olajšale finančno breme pred začetkom šolskega leta

30.08.2019 13:10 Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Začetek šolskega leta za mnoge družine predstavlja hudo finančno breme, zato so dobrodelne organizacije izvedle več akcij zbiranja sredstev ali potrebščin za socialno ogrožene otroke. Slovenska karitas je denimo za pakete šolskih potrebščin in bonov namenila okoli 262.168 evrov, nekaj pomoči pa so zbrali tudi v materialni obliki, so sporočili.

V letošnjem poletju so do konca avgusta škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novem mestu pomagale 7945 socialno ogroženim šolarjem, od tega 6824 osnovnošolcem in 1121 dijakom. Velik del sredstev, ki so jih namenili šolarjem so zbrali v junijski akciji Otroci nas potrebujejo, in sicer 135.243 evrov, preostanek pa je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, so sporočili s Slovenske karitas.

Del pomoči so zbrali in razdelili tudi v materialni obliki, predvsem šolske torbe, tempera barvice in nove zvezke, ki so jih otroci v akciji Pokloni zvezek v maju in juniju zbrali na 268 šolah in 111 vrtcih. Otroci so za vrstnike iz socialno ogroženih družin tako zbrali 31.000 zvezkov in 400 tempera barvic. V različnih akcijah so zvezke in šolske potrebščine za otroke v stiski prispevala tudi podjetja, so še sporočili iz Karitas.

Zveza prijateljev Mladine Slovenije (ZPMS) pa je organizirala že sedmo dobrodelno akcijo zbiranja šolskih potrebščin v sodelovanju s Pošto Slovenije. V akciji Poštar Pavli polni šolske torbe, ki se je zaključila 12. avgusta, so zbrali skoraj 20.000 kosov šolskih potrebščin. Pošta Slovenije in ZPMS sta nato potrebščine predali 1800 otrokom iz socialno ogroženih družin, ki jih je predlagalo posamezno društvo, so za STA povedali na ZPMS.

Akcija zbiranja finančnih sredstev na ZPMS pa bo potekala še vse do 9. oktobra. V preteklem letu so sicer razdelili finančna sredstva v vrednosti več kot 7000 evrov, so še sporočili z ZPMS.

Rdeči križ Slovenije pa bo tudi letos del sredstev zbranih med Tednom Rdečega križa namenil za nakup šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin, prav tako pa bodo nakup posameznih delovnih zvezkov in učbenikov po Sloveniji omogočili z vrednostnimi boni oz. naročilnicami od 25 evrov pa do 70 evrov, so sporočili z Rdečega križa Slovenije.