c S

V Mariboru Evropska juniorska računalniška olimpijada

24.08.2019 07:11 Maribor, 24. avgusta (STA) - V Mariboru bo danes slovesno odprtje 3. Evropske juniorske računalniške olimpijade, na kateri se bo 90 osnovnošolcev iz 24 evropskih držav pomerilo v znanju in spretnostih računalniškega programiranja. Dogodek je po navedbah organizatorjev priložnost za promocijo računalništva in informatike v zgodnjem izobraževanju kot tudi Maribora in Slovenije.

Današnja slovesnost ob odprtju tekmovanja bo potekala na Drugi gimnaziji, za računalnike pa bodo tekmovalci sedli v nedeljo na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Letošnjo olimpijado organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje znanost in šport. "Z organizacijo tako pomembnega mednarodnega dogodka, kot je Evropska juniorska računalniška olimpijada, želi ZOTKS dvigniti priljubljenost programiranja in računalništva pri nas, obenem pa skušamo pridobiti tudi nove mentorje na področju računalništva, ki bi zavzeto delali z nadarjenimi mladimi," je povedal glavni tajnik pri zvezi Jožef Školč.

Tekmovanje izhaja iz mednarodne računalniške olimpijade, ki poteka že 30 let. Ker tam tekmujejo le dijaki, je bilo leta 2017 ustanovljeno novo tekmovanje iz računalništva, in sicer Evropska juniorska računalniška olimpijada, ki je namenjena učencem osnovnih šol.

Prvo takšno tekmovanje je potekalo v Bolgariji, lani pa so se najboljši mladi evropski programerji zbrali v Rusiji.

Tekmovanje je individualno in poteka dva tekmovalna dneva, v katerih morajo tekmovalci v štirih urah rešiti po tri različne probleme s področja programiranja. V Mariboru pričakujejo 90 mladih programerjev iz 24 evropskih držav, ob spremstvu okoli sto mentorjev, članov strokovnih komisij in drugih gostov. Razglasitev rezultatov bo na zaključni slovesnosti v sredo zvečer.