c S

V javni obravnavi predlog novega zakona o obravnavi otrok s čustvenimi motnjami

22.08.2019 07:28 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje so pripravili in v javno obravnavo posredovali predlog zakona o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami. Gre za nov zakon, s katerim želijo vzpostaviti enotno, sistemsko rešitev celostne obravnave otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami v vzgojnih zavodih.

Zakon bo omogočil oblikovanje strokovnih centrov, ob tem pa bodo obstoječi strokovni in drugi vzgojni zavodi obdržali samostojen status. Strokovni centri bodo otrokom in mladostnikom s čustvenimi in vedenjskimi težavami in motnjami omogočili možnost hitrejše pomoči, kot so je bili deležni doslej, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V centrih jim bodo še naprej na voljo namestitve, obenem pa jim bodo nudili podporo tudi po odpustu iz institucionalne namestitve. Bistvena novost je tudi vzpostavitev preventivne službe oziroma mobilnih timov, ki bodo vzpostavljeni postopoma in glede na potrebe.

Zakon predvidena vzpostavitev štirih strokovnih centrov. Ti bodo strokovno podporo nudili vrtcem in šolam pri delu z otroki in mladostniki s čustvenimi in vedenjskimi težavami, prav tako pa staršem, zakonitim zastopnikom ali rejnikom.

Preventivno dejavnost bodo izvajali v obliki nudenja in izvajanja pomoči otrokom, ki so vključeni v vrtce in šole. Z otroki in mladostniki, ki bodo nameščeni pri njih, bodo izvajali različne oblike in metode dela. Pomembna novost pa je tudi, da bodo strokovni centri nudili podporo otrokom in mladostnikom tudi po odpustu iz institucionalne namestitve.

Predlog zakona bo na spletnem portalu eDemokracija objavljen do 15. septembra, so še zapisali na ministrstvu.