c S

K sodelovanju pri pripravi pokrajinske zakonodaje Kovšca pozval tudi predstavnike univerz in gospodarstva

20.08.2019 15:54 Ljubljana, 20. avgusta (STA) - Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je na današnjem srečanju predstavnike univerz ter gospodarske in obrtno-podjetniške zbornice pozval k sodelovanju pri pripravi zakona o ustanovitvi pokrajin. Osnutek pokrajinske razdelitve, ki ga pripravlja posebna strokovna skupina, je namreč še odprt za vse predloge in pripombe.

V okviru ponovnega poskusa ustanavljanja pokrajin, za katerega izhodiščne predloge pripravlja strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete, je namreč nastal predlog za bodočo pokrajinsko razdelitev, ki so ga objavili v minulem tednu.

K procesu ustanavljanja pokrajin sicer poskušajo pritegniti čim širšo strokovno javnost, je za STA pojasnil Kovšca. Po njegovih besedah lahko s pokrajinami tudi univerze in gospodarstvo dobijo nove možnosti ali pa naletijo na težave, če ne bodo upoštevane njihove specifične želje, potrebe in razvojne možnosti.

Danes so med drugim izrazili nekaj dvomov glede osrednje in perifernih univerz ter delitve sredstev, je srečanje povzel Kovšca. Ta je predstavnike gospodarstva in univerz tudi pozval, da v jesenskem času podajo konkretne pripombe in predloge na osnutek.

"Ko se govori o ustanovitvi pokrajin, so vsi načelno za. Ko pa luč dneva ugleda osnutek zakona, se začnejo težave," je bil do nekaterih prvih javnih odzivov na predlog kritičen Kovšca. Poudaril je, da so ponudili izhodišča, o katerih so možni konkretni pogovori, sprejemajo pa tudi vse argumentirane predloge, kako jih izboljšati.

Vse do zdaj prejete pripombe in predloge bo že ta teden pregledala strokovna skupina.

Predloga ustanovitve pokrajin se je danes dotaknil tudi minister za javno upravo Rudi Medved. Kot je dejal, ministrstvo predlog pozdravlja. Ni pa želel soditi o številu pokrajin, niti ali je predlagani razrez sprejemljiv, ker da je to stvar naprej širše politične in strokovne debate. Osnutek sicer predvideva ustanovitev 11 pokrajin.

Na ministrstvu tudi menijo, da je prav, da po desetih letih, ko politika na državni ravni ni uspela ustanoviti pokrajin, pobuda pride od drugod. "Morda pa je to tista prava pot, da pridemo do pokrajin," je še ocenil Medved.