EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.8.2019

Poslanska skupina SDS vložila novelo zakona o financiranju šolstva

Ljubljana, 13. avgusta (STA) - Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vnovič vložila novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero želijo uresničiti odločbo ustavnega sodišča o financiranju šolstva. Predlagajo, da se zasebnim šolam za javnoveljavni program zagotovi enako financiranje kot javnim šolam.

Novelo zakona, s katero bi spremenili financiranje izobraževanja, je junija pripravil tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, a novela ni prestala parlamentarne procedure. Pikalo je predlagal, da bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne.

V SDS so ponovili stališče, da ta rešitev ne uresničuje odločbe ustavnega sodišča. "Predlog zakona ni uresničeval ustavne odločbe o prepovedi diskriminacije otrok v osnovnih šolah, temveč je bil korak v smeri poglabljanja segregacije šoloobveznih otrok v zasebnih šolah. Predlog zakona ni bil sporen samo z vidika pravne države, saj ni ugotovljenega neustavnega stanja odpravljal, temveč je neustavnost še poglabljal," so zapisali.

Z novelo zakona želijo omogočiti nediskriminatorno financiranje zasebnih osnovnih šol, so sporočili.

V noveli tako predlagajo, da se zasebnim šolam, ki izvaja javno veljavni program osnovnošolskega izobraževanja, za izvedbo programa zagotavlja sredstva v enaki višini, kot jih država zagotavlja za izvajanje programa javne šole. 85 odstotno financiranje pa ohranjajo za glasbene in srednje šole.

Novela bi v veljavo stopila z začetkom leta 2020. Državni proračun bi predlagana rešitev stala 300.000 evrov na letni ravni, so v poslanski skupini povzeli podatke iz razprav v državnem zboru.

Ob vložitvi novele pa so opozorili tudi na položaj pomočnikov vzgojiteljev. V noveli predlagajo spremembo poimenovanja iz pomočnik vzgojitelja v vzgojitelja predšolskih otrok-pomočnik vzgojitelja. Takšne spremembe so bile že narejene v zakonu o vrtcih, navajajo.

Ob tem v besedilu novele ocenjujejo, da je "delitev na dejavnosti, ki jih lahko opravljajo le vzgojitelji in na dejavnosti, ki jih lahko opravljajo tudi pomočniki vzgojiteljev", nepotrebna.

Gre za peto novelo zakona o financiranju šolstva, ki jo je od 2015 z namenom uresničitve odločbe ustavnega sodišča pripravila poslanska skupina SDS.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar