c S

V Lipnici se začenja 1,9 milijona evrov vredna sanacija osnovne šole

12.08.2019 13:51 Radovljica, 12. avgusta (STA) - Radovljiški župan Ciril Globočnik je danes z direktorjem podjetja Adaptacije - vzdrževanje iz Ljubljane Miranom Mihaličem podpisal pogodbo za energetsko sanacijo Osnovne šole Staneta Žagarja v Lipnici. Z 1,9 milijona evrov vrednim projektom se zaključuje niz večjih investicij v področje vzgoje in izobraževanja v radovljiški občini.

Dela, ki naj bi trajala leto dni, obsegajo energetsko sanacijo objekta z zamenjavo azbestne strešne kritine, izolacijo z obnovo fasade, zamenjavo stavbnega pohištva in zamenjavo svetil z energetsko varčnejšo razsvetljavo. V delu objekta, kjer je telovadnica, je predvidena vgradnja mehanskega prezračevanja z rekuperacijo. Dogradili in obnovili bodo tudi kotlovnico z zalogovnikom na lesno biomaso. Dela pa obsegajo še razširitev in prenovo velike telovadnice, ureditev okolice in parkirišča.

Projekt je sofinanciran z nepovratnimi sredstvi. Občina je z ministrstvom za infrastrukturo podpisala pogodbo o sofinanciranju s sredstvi kohezijskega sklada v višini 405.000 evrov. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa bo v letošnjem letu zagotovilo 172.000 evrov nepovratnih sredstev in 169.000 evrov brezobrestnih povratnih sredstev.

Kot je ob podpisu pogodbe povedal župan, je to še zadnji večji javni objekt v občini, ki je čakal na energetsko sanacijo. "Leta 2010 smo sistematično začeli z energetskimi sanacijami vrtcev in šol, s prenovo šole v Lipnici, ki predstavlja velik zalogaj, pa ta niz praktično zaključujemo. Potem bomo lahko ponosni, da imamo to področje urejeno," je izpostavil Globočnik in spomnil na prenove radovljiške in leške šole ter tamkajšnjih vrtcev, pa tudi vrtca v Kropi.

Na področju urejanja infrastrukture za vzgojo in izobraževanje sicer trenutno teče tudi investicija v novo učilnico v Begunjah, ki bo končana septembra in je potrebna zaradi močnejše generacije šolarjev. V Radovljici, kjer so lani uredili novo dislociran oddelek vrtca, pa sedaj v isti stavbi v bližini stare knjižnice urejajo še en oddelek za najmlajše otroke.

"To bo najlepša od vseh igralnic, saj bo urejena v zaščiteni stavbi s čudovitim stropom," je ocenil Globočnik, ki je vesel, da lahko na ta način v praktične namene izrabijo svojo stavbo v centru mesta in z lepim vrtom, ter da za to ni treba kupovati novega objekta.

Ob urejanju novih zmogljivosti se župan nadeja, da noben izmed prijavljenih otrok letos ne bo ostal brez vrtca. Tudi v minulih letih se je po Globočnikovih besedah običajno dobro izšlo. Nekateri starši se namreč odločijo za waldorfski vrtec ali vrtec montessori, ki prav tako delujeta v Radovljici. Tako je na koncu poskrbljeno za varstvo vseh otrok.

Tudi v prihodnje se bodo v radovljiški občini prilagajali potrebam glede na nihanja števila otrok na posameznih območjih in po potrebi zagotavljali dodatne kapacitete, je zagotovil Globočnik. "Ker so nihanja tudi od leta do leta lahko zelo velika, pa se ne zaletavamo, da bi delali prostore na zalogo, temveč se po potrebi osredotočamo na organizacijo obstoječih," je pojasnil.