c S

V NSi ministru Pikalu očitajo neodzivnost glede pogovorov o financiranju šolstva

06.08.2019 07:11 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Šolskega ministra Jerneja Pikala bodo v NSi ponovno povabili na pogovor, saj se na prejšnje vabilo ni odzval, je opomnil prvak NSi Matej Tonin. V pogovoru o financiranju šolstva predlagajo vrnitev na izhodišče, če ne bodo uspešni, pa napovedujejo vložitev lastnega zakona. Pojasnili so, da so že spisali interpelacijo, ki pa je zaenkrat niso vložili.

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bodo ministra Pikala ponovno povabili na pogovor. Povabili so ga namreč že januarja, a se po Toninovih navedbah do sedaj na vabilo ni odzval. "To je eden redkih ministrov, ki smo mu vabilo na pogovor dali že januarja, pa si ni vzel dovolj časa, da bi se srečal z nami vse do zdaj. Drugi ministri so se doslej srečali z nami, on pač ne," je dejal Tonin.

Na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da se je "minister Pikalo s predsednikom NSi Toninom v zadnjih mesecih ob robu parlamentarnega dogajanja nekajkrat na kratko neformalno pogovarjal o zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, nazadnje ob robu razprave o podnebnih spremembah pri predsedniku republike konec junija". Dodali so, da je "minister Pikalo vedno odprt za dialog".

Če pogovori ne bodo uspešni, pa v NSi napovedujejo vložitev lastnega zakona. Ob tem je Tonin spomnil na pretekla neuspešna vlaganja opozicijskih zakonov. "Morda se bodo stvari zdaj kaj spremenile, ker je neka nova okoliščina. To je, da niti vladna koalicija sama ni uspela zagotoviti zadostne podpore, da bi uspeli sprejeti neko rešitev. Morda bodo v teh okoliščinah tudi nekateri poslanci vladnih strank bolj omehčani za sprejetje druge rešitve," je povedal.

Ob tem pa je Tonin pojasnil, da so v stranki ob sprejemanju zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) spisali interpelacijo proti ministru. "NSi je že spisala in imela napovedano interpelacijo zoper ministra Pikala," je povedal. S interpelacijo so po Toninovih besedah čakali na sprejetje zakona. "Potem, ko je ZOFVI padel s pomočjo državnega sveta, se za zaenkrat za vložitev interpelacije nismo odločili," je dodal.

Na ministrstvu za izobraževanje pa so pojasnili, da "minister z vsebino ni seznanjen, zato je ne more komentirati."