c S

Slovenija zdrsnila na globalni lestvici inovativnosti

29.07.2019 13:38 Ljubljana, 29. julija (STA) - Slovenija je na lestvici najbolj inovativnih držav na svetu 2019 (Global Innovation Index), ki jo objavljata Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) in poslovna šola Insead, nazadovala za eno mesto in zasedla 31. mesto. Na vrhu lestvice 129 držav ostaja Švica, na drugem in tretjem mestu so Švedska in ZDA.

Od četrtega do desetega mesta sledijo Nizozemska, Velika Britanija, Finska, Danska, Singapur, Nemčija in Izrael.

Oblikovalci lestvice so v poročilu izpostavili, da področje inovacij v času upočasnitve gospodarske rasti cveti, a se hkrati pojavljajo novi izzivi. Kot prvega so izpostavili, da se vlaganje v inovacije, predvsem v nekaterih najbolj razvitih gospodarstvih, povečuje počasi ali pa sploh ne. Kot drugo pa avtorji lestvice izpostavljajo vse večji protekcionizem.

Na prvih treh mestih letošnje lestvice sicer ostajajo Švica, Švedska in ZDA. Med večjimi premiki avtorji lestvice izpostavljajo preboj Izraela na rep deseterice najbolj inovativnih držav. Južna Koreja se na 11. mestu vse bolj približuje deseterici, vzpon po lestvici pa nadaljuje tudi Kitajska, ki je z lanskega 17. letos skočila na 14. mesto.

Opazno so položaj na lestvici izboljšali Združeni arabski emirati, ki so na 36. mestu, Vietnam na 42. mestu in Tajska na 43. Indija se na 52. mestu približuje prvi petdeseterici, Filipini pa so se na 54. mestu prebili v top 55 držav, še navajajo avtorji. Iran se je medtem z 61. mestom močno približal prvim 60 državam.

Slovenija je leta 2018 zasedala 30. mesto, letos pa 31. Družbo ji delata Italija na 30. mestu in Portugalska na 32. mestu. Izmed sosednjih držav je Avstrija na 21. mestu, Madžarska na 33. in Hrvaška na 44. mestu.