EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.7.2019

Varuh človekovih pravic na nenapovedanem obisku v zavodu Dornava

Dornava, 24. julija (STA) - Varuh človekovih pravic Peter Svetina s sodelavci je danes opravil nenajavljen obisk Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marjana Borštnarja Dornava (zavod Dornava), kjer je preveril razmere za bivanje in življenje uporabnikov ter delo zaposlenih. Kot je povedal po zaključku obiska, je z delom zavoda zadovoljen.

Socialnovarstveni zavod Dornava z različnimi programi izobraževanja in usposabljanja, zdravstvenim varstvom, nego in rehabilitacijo, psihološko in socialno obravnavo ter drugimi socialno varstvenimi procesi skrbi za otroke, mladostnike in odrasle osebe z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju.

"Delo z uporabniki poteka na visokem strokovnem in pa tudi človeškem nivoju," je v izjavi za medije ob koncu obiska ocenil Svetina. Hkrati je opozoril, da so zmogljivosti zavoda docela zapolnjene.

Za sprejem novih uporabnikov v zavodu Dornava so namreč dolge čakalne dobe, trenutno imajo na čakalni listi že okoli 70 ljudi, med katerimi so tudi otroci. Obenem je s popolnitvijo vseh razpoložljivih mest "koncentracija te populacije na enem mestu pretirana" in že "meji na getoizacijo".

Zato je Svetina znova pozval vlado ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, "da končno uresniči zgodbo deinstitucionalizacije, o kateri veliko govorimo". "Tukaj so dani vsi pogoji. Dornava je tudi primer dobre prakse s svojimi stanovanjskimi skupinami, da je to mogoče," je še dodal.

Omenjeni zavod ima na matični lokaciji v Dornavi deset od skupno 17 enot. Ostale so še na Ptuju, v Mariboru in Ormožu. "Tukaj je okoli 180 oseb, skupno pa jih imamo v obravnavi 445," je pojasnila direktorica Ida Jurgec, ki se prav tako zavzema za večjo razpršitev programov. "Nekaj korakov smo sami že naredili v tej smeri in pokazali so se za izredno dobre," je dejala.

Od leta 1999, ko je bila ustanovljena prva stanovanjska skupina v stanovanjskem bloku v Dornavi, izvajajo program življenja v integriranih stanovanjih. Kot so izpostavili, je za osebe s posebnimi potrebami takšen način bivanja potrditev njihove odraslosti, podelitev avtonomije in zaupanja, ki omogoča boljšo oceno kakovosti lastnega življenja. Hkrati to pomeni večjo lastno odgovornost pri odločanju o sebi in stopanju v komunikacijo z okoljem pri zadovoljevanju osebnih potreb.

"Življenje v integriranih stanovanjih je model, ki v zavodu pomeni razvojni cilj za preprečevanje institucionalizacije odraslih oseb s posebnimi potrebami ter izvajanje postopnega izseljevanja naših uporabnikov iz institucije," so poudarili v zavodu.

Svetina je ob današnjem obisku opozoril tudi na dejstvo, da so v takšnih zavodih nameščene osebe z različnimi težavami. "Za vse vrste populacij, ki smo jih danes videli, je dobro poskrbljeno, saj se trudijo po svojih najboljših močeh. Je pa dejstvo, da prihaja do mešanja populacij, a to ni stvar zavoda, ampak stvar odločevalcev oziroma tistih, ki še niso uredili razmer," je dejal.

Gre za prvi nenajavljen obisk na terenu v mandatu varuha Svetine, s katerimi bo po napovedih nadaljeval tudi v prihodnje. Kot je dejal, želi s takšnimi obiski preverjati dejansko stanje, "da ni občutka, da se dela dobro le takrat, ko je napovedan obisk". "Z obiski želimo opozoriti institucije, ki jih obiščemo, na morebitne sume kršenja človekovih pravic, po drugi strani pa jih tudi okrepiti in podpreti pri njihovem delu," je povedal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar