c S

Karitasova akcija Kaj je dom? letos poudarja učenje jezika

24.07.2019 13:29 Ljubljana, 24. julija (STA) - Kaj je dom? je akcija ozaveščanja, ki poteka v 11 evropskih državah in se osredotoča na povezanost migracij in globalnega razvoja. Akcijo so v Slovenski karitas odprli s pogovorom z "govorečimi knjigami", saj je pri integraciji ključno učenje jezika in uporaba besed, ki pomagajo priseljencem, da se lažje integrirajo v novo okolje.

Cilj akcije Kaj je dom? je širše razumevanje in sprejemanje ljudi v novih državah, potem ko so morali zapustiti prvotni dom, pa naj bo razlog migracije prisilen ali prostovoljen. Jezik je pri tem ključnega pomena, saj določene besede opredeljujejo lokalno kulturo, učenje lokalnega jezika je zelo pomemben korak pri vključevanju v novo okolje, hkrati pa pomeni mejnik pri ustvarjanju občutka doma in pripadnosti, je poudaril generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič.

Akcija je del triletnega mednarodnega projekta "MIND - Migracije. Povezanost. Razvoj.", ki ga Slovenska karitas izvaja skupaj z 12 organizacijami in sofinanciranjem s strani programa Evropske unije za globalno učenje in ozaveščanje javnosti ter ministrstva za zunanje zadeve. S projektom želijo prispevati k pozitivnim pogledom na migracije in razvoj ter k aktivni udeležbi družbe v Evropi pri reševanju razvojne problematike v luči ciljev trajnostnega razvoja, so povedali v Slovenski karitas.

"Za nas je ta projekt velika priložnost, da lahko delamo na področju migracij in se tudi mi tako učimo in dobimo nova znanja, s katerimi lahko pomagamo še drugim ljudem," je povedala koordinatorka akcije Saša Eržen.

Koncept pogovora z govorečimi knjigami so prevzeli od češkega Karitasa, cilj pa je, da se preko pogovora zbližamo in spoznamo, da so tudi migranti običajni ljudje, ki želijo delati in biti sprejeti.

"V Slovenijo sem prišel po svobodo in mir. Ko pomislim na prihodnost, mislim, da bom tukaj tudi ostal. Tukaj se počutim sprejetega," je povedal 23-letni Eritrejec Luiji Youhannes, ki je v Slovenijo prišel kot begunec marca 2017. Takoj, ko se je namestil v azilni dom, se je pričel učiti slovenščine, prav tako pa opravlja vozniški izpit.

"Dokler smo bili v Argentini, je bil tam naš dom. Zdaj je naš dom v Sloveniji," je povedal Gregor Batagelj, ki se je zaradi stiske z družino preselil iz Argentine v Slovenijo.

V sklopu projekta sta Slovenijo obiskala tudi sodelavca Karitasa iz Ruande Jean Damascene Kwizera in Christophe Rukundo, ki sta v Slovenijo prišla z namenom, da pridobita veščine za izdelavo kakovostnih glinenih opek s prešami, namenjenim za gradnjo hiš in za zaslužek ter preživetje revnega lokalnega prebivalstva. "Gre za projekt učinkovitejše rabe vseh naravnih virov. Tako prebivalci niso prisiljeni zapustiti svojega domačega okolja in se lahko razvijajo tam, kjer so se rodili," je ob tem dodala vodja mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči na Slovenski karitas Jana Lampe.

Po zaključku pogovora z "govorečimi knjigami" so odprli tudi izobraževalno mobilno razstavo ciljev trajnostnega razvoja, ki bo na voljo za ogled v Knjižnici Otona Zupančiča, nato bo razstava potovala še v druge kraje po Sloveniji.