c S

V iniciativi Združeni starši in združenju zasebnih vrtcev pozdravljajo veto na novelo zakona o financiranju izobraževanja

16.07.2019 07:12 Ljubljana, 15. julija (STA) - V Civilni iniciativi Združeni starši in Združenju zasebnih vrtcev Slovenije pozdravljajo odložilni veto na novelo zakona o financiranju izobraževanja, ki ga je danes izglasoval DS. Poslance pozivajo, naj novele v ponovnem odločanju ne podprejo, v nasprotnem primeru pa napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev za uresničitev ustavne odločbe.

Ustavno sodišče je v odločbi 2014 namreč ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja neustaven, ker je po njem javni program v zasebnih osnovnih šolah financiran le 85-odstotno. Državnemu zboru je zato naložilo, naj v enem letu neustavnost odpravi.

Različne interpretacije ustavne odločbe pa so razdvojile tako politično kot strokovno in civilno javnost. Po nekaj zapletih so poslanci minuli teden vendarle sprejeli predlog novele ministrstva za izobraževanje, po katerem bi država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala.

Državni svet je na novelo danes izglasoval odložilni veto, poslanci pa bodo o njej ponovno odločali predvidoma v četrtek.

Predsednica združenja zasebnih vrtcev Taja Steblovnik je za STA izrazila zadovoljstvo s potezo državnih svetnikov, predvsem zato, ker so upoštevali pravno mnenje, ki po njeni oceni do sedaj ni imelo večja vpliva na odločevalce. Po njenem mnenju so pravniki edini kompetentni za komentiranje ustavnosti nekega zakonskega predloga.

Na vprašanje, kaj v združenju pričakujejo od poslancev na ponovnem odločanju o noveli, je Steblovnikova ocenila, da je zaradi velikega števila strank, ki sestavljajo koalicijo, in zaradi tega tudi nestabilnosti vlade težko napovedovati izid glasovanja.

"Pritiski na SMC, ki se je na prejšnjem glasovanju vzdržala, bodo najverjetneje izjemno veliki," je ocenila. Vendar v združenju verjamejo, da poslanci SMC ne bodo podlegli pritiskom ter ne bodo podprli zakona v ponovni obravnavni v DZ.

"Apeliramo na poslance, da vendarle zavrnejo zakon, ki je v svoji osnovi neustaven, in glasujejo tako, da ne bodo povzročali novih anomalij, ampak dejansko rešili stanje, ki se vleče že več kot deset let," je za STA dejal predstavnik iniciative Združeni starši Marko Balažic.

Novelo zakona je DZ na seji minuli teden sprejel z 42 glasovi za in 36 proti. Podprle so jo LMŠ, SD, DeSUS in SAB, poslanca manjšin ter Levica, SMC je bila vzdržana. V SDS, NSi in SNS so bili proti. Glede na to, da stranke napovedujejo vztrajanje pri svojih stališčih, pa je ponovno glasovanje za novelo lahko usodno, saj je za njen uspeh to pot potrebnih najmanj 46 glasov.

Če bodo poslanci novelo vendarle podrli, tako v združenju zasebnih vrtcev kot v civilni iniciativi napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev, ki so jim na voljo, da uresničijo odločbo ustavnega sodišča. Med drugim napovedujejo tudi zahtevo za ponovno ustavno presojo.