EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.7.2019

Novela zakona o skupnosti študentov uživa široko politično podporo

Ljubljana, 12. julija (STA) - DZ je v sredo obravnaval novelo zakona o skupnosti študentov, pri tem pa soglasno podprl dopolnilo SDS in strank koalicije, po katerem se bodo za vodenje poslovnih knjig in izdelavo letnih poročil ŠOS uporabljala pravila računovodstva za javne zavode. S tem je DZ zaključil drugo obravnavo predloga, tretjo obravnavo pa bo opravil na naslednji seji.

Predlog novele zakona o skupnosti študentov je v obravnavo vložila skupina poslancev SDS, ki so se ji v DZ pridružile tudi poslanske skupine vladne koalicije. Skupaj so nato oblikovali dopolnila in določili končno podobo zakona.

Po mnenju SDS bodo z novelo zajezili nepregledno porabo denarja Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) ter njenih funkcionarjev in zaposlenih.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer je v sredini razpravi spomnil, da je bil zakon o skupnosti študentov, ki ureja delovanje in dejavnosti ŠOS, sprejet leta 1994 in do zdaj še ni bil noveliran. Zato vlada po njegovih besedah pozdravlja ustrezno zakonsko ureditev ŠOS in vzpostavitev nadzora računskega sodišča nad njenim poslovanjem.

Med poslanci v sredo o noveli ni bilo razprave, so pa novelo pozdravili že v splošni razpravi. Jerca Korče (LMŠ) je med drugim dejala, da so sicer daleč od tega, da bi uredili to področje na optimalen način, a je storjen prvi korak k povečanju "nadzora nad delovanjem študentskih organizacij".

Jurij Lep (DeSUS) je opozoril na slabo podobo ŠOS in zakon, ki že 25 let ni posodobljen. "Zdaj imamo priložnost, da končno to zgodbo zaključimo," je dejal. Tudi Jožef Horvat (NSi) je opozoril, da delovanje ŠOS v zadnjih 25 letih nikakor ne more biti v ponos in da so v stranki naklonjeni vsem predlogom in rešitvam, ki gredo v smeri večje preglednosti poslovanja in nadzora nad porabljenimi sredstvi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar