c S

Na zadnji seji DZ pred počitnicami največ pozornosti financiranju zasebnega šolstva

08.07.2019 14:43 Ljubljana, 08. julija (STA) - Zadnja redna seja DZ pred parlamentarnimi počitnicami se bo začela v torek, njen osrednji del pa bo namenjen obravnavi novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Na dnevnem redu seje ostaja tudi akt o odreditvi parlamentarne preiskave v zadevi Kangler.

Kolegij predsednika DZ je danes določil potek redne julijske plenarne seje. Ta se bo začela v torek s potrditvijo poslanskih mandatov Dušanu Verbiču in Tadeji Šuštar. V poslanskih klopeh bosta nasledila Milana Brgleza (SD) in Ljudmilo Novak (NSi), ki jim je s potrditvijo mandata evropskega poslanca prenehal mandat poslanca v DZ.

Verbič in Šuštarjeva bosta poslanski mesti zasedla glede na izide lanskih parlamentarnih volitev. Ker je bil Brglez na njih izvoljen na listi SMC, mandat nadomestnega poslanca pripada tej stranki. V DZ se vrača Verbič, ki je bil poslanec SMC že v prejšnjem mandatu. Novakovo pa bo kot poslanka NSi nasledila biologinja in domžalska občinska svetnica Tadeja Šuštar.

Prvi dan seje bodo sicer na sporedu poslanska vprašanja predsedniku vlade in ministrom. Ob tem je bilo na današnji seji kolegija slišati kritike, ker bodo nekateri ministri ta čas koristili letni dopust, kar se večini zdi nesprejemljivo.

Vsebinski del seje bo sledil v sredo, njen osrednji del pa bo namenjen obravnavi predloga novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja. Pričakovati je burno skoraj peturno razpravo o predlogu, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol in je naletel na ostro nasprotovanje dela javnosti in tudi številne pripombe zakonodajno-pravne službe.

Čeprav je bilo na seji matičnega odbora k predlogu vloženih kar nekaj dopolnil, pa je predlog, ki ga bodo imeli na mizi poslanci, ostal praktično enak, kot ga predlaga ministrstvo za izobraževanje. Po njem bi država obvezni del programa financirala 100-odstotno, razširjenega pa ne bi financirala. Zaradi zavrnitve večine dopolnil na matičnem odboru ključnih rešitev tudi na seji DZ poslanci ne bodo mogli spreminjati.

V sredo se bodo poslanci lotili še nekaterih zakonskih besedil s področja izobraževanja, med drugim novel zakonov o gimnazijah ter o poklicnem in strokovnem izobraževanju.

Na četrtkovem delu seje bodo poslanci največ razprave, dobre štiri ure, namenili noveli zakona o nepremičninskem posredovanju, s katerim bi poslanci Levice omejili plačila za nepremičninsko posredovanje in dodatne stroške, ki jih nepremičninske agencije lahko zaračunavajo svojim strankam. Predlog je sicer prestal obravnavo na matičnem odboru, a je bilo slišati mnogo pomislekov glede omejevanja gospodarske pobude.

Prav tako poslance v četrtek čaka razprava o noveli zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katerim želi vlada nekoliko spremeniti določbe glede pridobivanja podatkov o letalskih potnikih, ter o noveli zakona o nadzoru državne meje, ki po mnenju vlade zagotavlja učinkovitejše vodenje postopkov za določitev primerne višine odškodnine lastnikom zemljišč ob ograji na meji.

Seja se bo zaključila v petek, ko se bodo poslanci seznanili, da je postopek sprejemanja novele zakona o omejevanju tobačnih izdelkov končan. S predlogom je skupina poslancev iz različnih strank predlagala zamik uvedbe enotne embalaže za tobačne izdelke za tri leta, ob opozorilih številnih organizacij, da bi odlog pomenil škodo javnemu zdravju, pa so ga poslanci na matičnem odboru zavrnili.

Enako usodo je doživel predlog sprememb zakona o lekarniški dejavnosti, ki ga je predlagal Jani Möderndorfer (SMC) in ki bi med drugim ukinil prepoved vertikalnih povezav med veledrogeristi in lekarnami. Tudi v tem primeru se bo DZ seznanil, da je zakonodajni postopek končan.

Na dnevnem redu tokratne seje bo v petek tudi akt o odreditvi parlamentarne preiskave o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v sodnih procesih zoper državnega svetnika in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Odreditev preiskave je zahteval državni svet.

Ob vloženi zahtevi je bilo slišati mnogo opozoril, da bi bilo treba zagotoviti jasno delitev pristojnosti med zakonodajno in pravosodno vejo oblasti. Na to je med drugim opozoril Greco, svoje pripombe pa je prispevala tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba. Da bi lahko pripravili odgovor na mnenje službe, je kolegij predsednika DS Alojza Kovšce sprva predlagal prestavitev obravnave zahteve na septembrsko sejo DZ, a na seji DS Kovšca ni uspel s predlogom za razširitev dnevnega reda s točko, v okviru katere bi DS odločal o sklepu, da se dopolnjena zahteva pripravi do septembra.

Predsednik DZ Dejan Židan je sicer Kovšco pozval, naj državni svet mnenje zakonodajno-pravne službe upošteva pri pripravi akta o odreditvi parlamentarne preiskave. Tega so v DS vložili danes, kot so pojasnili za STA, pa besedilo zahteve ostaja enako in vanj niso vključili pripomb parlamentarne pravne službe.