c S

Odbor DZ za enostavnejše reševanje vlog za državne štipendije

04.07.2019 07:07 Ljubljana, 03. julija (STA) - Odbor DZ za delo je danes za obravnavo na plenarni seji po nujnem postopku pripravil dopolnjeni predlog sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Po predlaganih spremembah, ki so jih potrdili brez glasu proti, bi pri reševanju vlog za državne štipendije črtali pravilo glede fiktivnega izračuna in tako poenostavili postopek.

Po predlogu, ki ga je predstavila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, bi ukinili fiktivni izračun denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka pri vlogah za državno štipendijo. Tako bo upravičencev do državne štipendije več, nekateri pa se bodo uvrstili v nižji dohodkovni razred in s tem dobili višjo štipendijo, je povedala.

V šolskem letu 2018/2019 je bilo po njenih besedah izvedenih 80.000 fiktivnih izračunov denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Samo pri 8618 primerih se je fiktivni znesek denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka upošteval.

Po predlaganih spremembah bi bil državni proračun letos obremenjen za dodatnih 300.000 evrov, v letu 2020 pa za dodatnih 1,2 milijona evrov.

Zakonodajno-pravna služba DZ pa je opozorila, da ureditev iz predloga, ki po eni strani ohranja vrstni red uveljavljanja določenih pravic iz javnih sredstev, po drugi strani pa črta sankcijo upoštevanja neuveljavljenih pravic kot fiktivnih prejemkov, ni v skladu s 14. členom ustave. Ta namreč zahteva, da so pred zakonom vsi enaki.

Ureditev po predlogu bo pomenila, da še vedno obstoji zakonska obveznost uveljavljanja pravice do denarnih prejemkov v določenem vrstnem redu, vendar pa ne bo več sankcije fiktivnega upoštevanja prejemkov v primeru kršitve te zakonske obveznosti. Vlagatelju, ki ne bo upošteval vrstnega reda uveljavljanja pravic, bodo tako lahko po navedbah zakonodajno-pravne službe dodeljene pravice, ki so nižje v vrstnem redu, v višji višini kot v primeru, da bi vrstni red upošteval.

Tisti prejemniki pravic do denarnih prejemkov, ki bodo spoštovali zakon in jih uveljavljali v zakonitem vrstnem redu, bodo pri višini denarnih prejemkov iz javnih sredstev v manj ugodnem položaju od tistih, ki zakona ne bodo spoštovali in bodo pravice uveljavljali v obrnjenem vrstnem redu, je še opozorila zakonodajno-pravna služba.

Predsednik odbora Vojko Starović iz SAB in Aljaž Kovačič iz LMŠ sta v razpravi izrazila podporo predlogu, ki gre v smer poenostavljanja postopkov. Z njim se bomo izognili zastojem pri reševanju vlog na centrih za socialno delo, kakršni so bili lani, pa je menil Jurij Lep iz DeSUS.

Janja Sluga iz SMC je poudarila, da želi ministrstvo povečati učinkovitost centrov in zmanjšati njihovo obremenitev. Predlog pa je pozdravil tudi Miha Kordiš iz Levice.

Odbor je sprejel tudi dve koalicijski dopolnili, ki so jih predlagatelji pripravili zaradi nekaterih opozoril zakonodajno-pravne službe.