c S

Akos objavil portal za medijsko in informacijsko pismenost

28.06.2019 11:36 Ljubljana, 28. junija (STA) - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je danes objavila nov portal, namenjen spodbujanju medijske in informacijske pismenosti - MIPI. Z njim želi ozaveščati o pomenu kritične in premišljene uporabe medijskih vsebin in informacijskih tehnologij, vplivu medijev, razumevanju medijskih sporočil in informacij, so sporočili z agencije.

Razumevanje medijev, njihovega delovanja ter spretno in kritično krmarjenje med vsemi informacijami, ki smo jim vsak dan izpostavljeni, so ključne veščine sodobnega človeka. Manj vešči in neosveščeni uporabniki hitreje podležejo številnim tveganjem, ki jih prinaša uporaba digitalnih virov, so opomnili v sporočilu za javnost.

Da bi bil portal čim bolj zanimiv in uporaben, bo agencija poskušala obravnavati aktualne teme z medijskega in informacijskega področja, bralcem pa nuditi čim bolj praktične nasvete in napotke. V prihodnosti načrtuje tudi povezovanje z drugimi institucijami, ki imajo pristojnost na področju medijske in informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Portal MIPI se bo postopoma razvijal in nadgrajeval, že sedaj pa je vanj vključen tudi Gledoskop, sistem za razvrščanje in označevanje programskih vsebin. Starše, otroke, vzgojitelje in druge opozarja, da določena programska vsebina vsebuje prizore, ki so lahko za določeno starostno skupino gledalcev škodljivi.

V ta namen uporablja znake, ki vsebujejo starostna priporočila (vodstvo staršev, 12 let, 15 let, 18 let), poleg njih pa tudi piktograme, s katerimi pojasni razlog za starostno priporočilo (nasilje, strah, spolnost, diskriminacija, zloraba drog in/ali alkohola ter neprimeren jezik). Vse razvrščene vsebine in njihove oznake se shranjujejo v podatkovno bazo in so javno dostopne prek iskalnika na spletni strani Gledoskop, so še dodali na agenciji.