c S

Starši na mirnem shodu izrazili nasprotovanje predlaganim spremembam financiranja šolstva

19.06.2019 14:37 Ljubljana, 19. junija (STA) - Pred današnjo poslansko razpravo spremembi financiranja zasebnih šol in ob robu posveta v DS o javnem in zasebnem šolstvu se je dopoldne pred poslopjem DZ na mirnem shodu zbralo okoli sto staršev, ki so izrazili nasprotovanje predlaganim spremembam. Kot so opozorili, so proti razslojevanju družbe in diskriminaciji na podlagi nazorskega prepričanja.

Pobudnica civilne iniciative staršev otrok v zasebnih ustanovah Vesna Marinič je navedla, da si zlasti želijo spoštovanja ustavnih določil in tudi konkretne odločbe ustavnega sodišča. Izbira vzgoje naj bo pravica vsakega posameznika, ne samo finančne elite. Želijo si, da bi vlada in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo "spoštovala demokratična načela naše države", je poudarila.

Izobraževanje na vseh nivojih je temelj sodobne družbe. "Omejevati možnost izbire in razvoja različnih vsebin in metod vzgoje ter izobraževanja je za družbo nazadovanje. In ravno to se dogaja trenutno v Sloveniji, v 21. stoletju," je v imenu zbranih opozorila Mariničeva.

Po predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki po prepričanju ministrstva uresničuje ustavno odločbo, bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala. Vendar pa starši otrok, vpisanih v zasebne šole opozarjajo, da bi bili ob uveljavitvi predlagane novele še v slabšem položaju kot doslej, ko je bil program zasebnih osnovnih šol financiran 85-odstotno.

Starši so na shodu izrazili tudi nasprotovanje noveli zakona o vrtcih. Kot je ocenila predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taja Steblovnik, namreč ta grobo posega v pravice staršev in posredno posega tudi v pravico do svobodne gospodarske pobude, obenem pa sloni na napačnih izhodiščih in pavšalnih domnevah.

Shoda so se udeležili tudi predstavniki zasebnih zavodov, ki so svoja stališča nato predstavili še na posvetu v DS, med njimi direktor Zavoda sv. Stanislava Anton Česen, Pavel Demšar z inštituta Montessori in vrhovni sodnik in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec. Slednji je med drugim opozoril na nevarnost posredne diskriminacije na podlagi nazorske usmeritve v primeru sprejetja novele. Starši imajo po ustavi namreč pravico otroke vzgajati v skladu s svojo nazorsko usmeritvijo, je dodal.