c S

V projektu Pasavček v letošnjem šolskem letu sodelovalo več kot 18.000 otrok

18.06.2019 09:29 Ljubljana, 18. junija (STA) - V šolskem letu 2018/2019 je projekt Pasavček, ki otroke spodbuja k dosledni in varni uporabi varnostnega pasu, potekal 14. leto zapored. V tem šolskem letu je bilo v projekt vključenih 927 vrtčevskih skupin in šolskih oddelkov, skupaj več kot 18.000 otrok, so sporočili z Javne agencije RS za varnost prometa.

V sklopu projekta so potekala izobraževanja za učitelje in vzgojitelje ter preventivni dogodki, v času nacionalne preventivne akcije Varnostni pas v marcu pa je potekalo spremljanje deleža pripetosti.

"Otroci so za vsako varno vožnjo, kjer so bili pripeti vsi v vozilu, voznik in potniki, zbirali žige. Skupine so imele tudi možnost izposoje demo otroških sedežev, ki so od februarja do junija potovali med 40 različnimi vrtci in šolami, učitelji in vzgojitelji pa so demonstrirali pravilno namestitev in uporabo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Za sodelujoče skupine so letos izvedli 73 lutkovnih predstav Pasavček v prometu za približno 2500 otrok, kjer otroci skozi igro na poučen in interaktiven način spoznavajo prometno varno ravnanje. Letos so na agenciji za varnost prometa izdali tudi poučno družabno igro Pasavček gre v šolo, ki jo bodo prejele vse sodelujoče skupine in oddelki, otroke pa uči, kako varno priti v šolo.

V projektu vsako leto sodeluje večje število ljudi, kar prispeva k večji ozaveščenosti o varnosti v prometu med najmlajšimi, njihovimi prijatelji, starši, skrbniki in drugimi družinskimi člani. "V Sloveniji smo z izvajanjem projekta izjemno povečali pripetost otrok med vožnjo, saj je v povprečju 40 odstotkov več otrok pripetih med vožnjo kot primerjalno v letu 2005. Delež pripetosti se je tako iz 54 odstotkov v letu 2005 zvišal na kar 94 odstotkov v letu 2018," so zapisali organizatorji projekta.