c S

Ministrstvo za izobraževanje naj bi na zahteve mobilnih učiteljev odgovorilo v tednu dni

13.06.2019 07:26 Ljubljana, 12. junija (STA) - Predstavniki ministrstva za izobraževanje in Sviza so na današnjem sestanku govorili o težavah mobilnih učiteljev, za katere Sviz zahteva ureditev njihovega položaja. Po besedah Branimirja Štruklja so od ministrstva dobili zagotovilo, da bo v tednu dni pripravilo odgovor na njihove zahteve, od odgovora bo nato odvisno, kako bo Sviz ravnal.

Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štuklja so na ministrstvu danes izkazali voljo, da uredijo položaj okoli 360 mobilnih učiteljev, še preden bi ti začeli stavkati. Glavni odbor Sviza je namreč na torkovi izredni seji soglasno sklenil, da bo Sviz izpeljal glasovanje o izvedbi stavke mobilnih učiteljev, ki izvajajo dodatno strokovno pomoč za premagovanje ovir in primanjkljajev učencev na več lokacijah oziroma zavodih. Glasovanje naj bi izpeljali konec avgusta ali v začetku septembra, če se bodo mobilni učitelji odločili za stavko, pa bo ta predvidoma potekala 23. oktobra. Današnji sestanek po Štrukljevih besedah priprav na glasovanje ni ustavil.

V Svizu zahtevajo, da se mobilnim učiteljem plačilo za prevoz, ki ga opravijo z lastnimi avtomobili, ko gredo poučevat na različne šole in zavode, uskladi s kolektivno pogodbo. Ker namreč ministrstvo mobilnim učiteljem ne zagotavlja službenih avtomobilov, se morajo ti na poučevanje voziti z lastnimi avtomobili, pri čemer dobijo povrnjene stroške v višini, kot da bi se z osebnim avtomobilom vozili na ali z dela, to je osem odstotkov cene litra bencina za kilometer. Medtem pa po Štrukljevih besedah kolektivna pogodba določa višje plačilo, to je 30 odstotkov cene litra bencina. Na Sviz zato zahtevajo, da se povračilo uskladi z višino, kot jo določa kolektivna pogodba.

Druga zahteva se po njegovih besedah nanaša na napredovanje v nazive, ki naj se za mobilne učitelje ustrezno uredi v zakonu. Trenutno namreč njihovo napredovanje v zakonu ni posebej urejeno, zato je zelo oteženo, je pojasnil Štrukelj.

Tretja zahteva pa je, da ministrstvo sprejme ustrezne ukrepe za povečanje števila mobilnih učiteljev. Teh namreč trenutno primanjkuje, zaradi česar ima večina povečan obseg dela, tudi do 27 pedagoških ur na teden, za kar po Štrukljevih besedah ni ustrezne zakonske podlage. "Mobilni učitelji ne želijo delati zgolj toliko, kolikor bi bila njihova delovna obveznost, saj se zavedajo, da bo treba delati več, želijo pa, da se število mobilnih učiteljev dolgoročno poveča ter da se primerno zakonsko uredi povečan obseg dela," je za STA dejal Štrukelj.