c S

Direktiva EU o posebnih zaščitnih ukrepih za otroke začela veljati

11.06.2019 14:49 Bruselj, 11. junija (STA) - Po celi Evropski uniji je danes začela veljati direktiva EU o posebnih zaščitnih ukrepih za otroke. Gre za zadnjo iz sklopa šestih direktiv EU, ki zagotavljajo procesne pravice v kazenskih postopkih za ljudi po vsej EU, so sporočili iz Bruslja.

Poleg tega se od 5. maja uporablja tudi direktiva, ki zagotavlja dostop do pravne pomoči. Ta sveženj pravil zagotavlja upoštevanje temeljnih pravic državljanov Evropske unije do poštene in enake obravnave v kazenskem postopku ter podobno uporabo pravil v vseh državah članicah.

"Dobro delujoča pravna država mora zagotoviti, da lahko vsak Evropejec ali Evropejka pričakuje pošteno in enako obravnavo pred zakonom. Še naprej moramo braniti in ohranjati pravno državo, da bi gojili neomajno zaupanje v naše pravosodne sisteme in njihovo zmožnost, da zaščitijo vse naše državljanke in državljane ter družbe," je dejal prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je dodala, da si otroci zaslužijo posebno zaščito v kazenskih postopkih. "Z novimi pravili želimo zagotoviti, da se spoštuje njihova zasebnost ali da so pridržani ločeno od odraslih," je dejala.

V okviru posebnih zaščitnih ukrepov za otroke bi morali otrokom pomagati odvetniki, in če morajo otroci v zapor, bi morali biti pridržani ločeno od odraslih. Spoštovati je treba zasebnost, zaslišanje pa bi bilo treba posneti z avdiovizualnimi sredstvi ali na drug primeren način.

Če so ljudje osumljeni ali obdolženi, pa imajo pravico do pravne pomoči. To pomeni, da imajo v primeru, da si sami ne morejo plačati stroškov, ki jih prinaša postopek, pravico do finančne podpore. Pravila EU določajo jasna merila za dodelitev brezplačne pravne pomoči. Odločitve v zvezi s pravno pomočjo je treba sprejeti pravočasno in skrbno, ljudje pa morajo biti pisno obveščeni, če je njihova prošnja v celoti ali delno zavrnjena, še pojasnjujejo v Bruslju.

Te pravice EU dopolnjujejo druge pravice, ki se v uniji že uporabljajo, in sicer pravico do domneve nedolžnosti in navzočnosti na sojenju, pravico do odvetnika, pravico do obveščenosti in pravico do tolmačenja.

V Sloveniji je v sredini aprila začela veljati novela zakona o kazenskem postopku, ki celovito ureja položaj žrtev kaznivih dejanj, dopušča preiskave stanovanja ob nedosegljivosti imetnika in uvaja možnost uporabe lovilcev IMSI. V njej so implementirali tudi evropsko direktivo o žrtvah kaznivih dejanj.

Skladno z njo bodo organi pregona morali po novem izdelati oceno individualne ogroženosti žrtve in potrebe po njeni zaščiti ter obveznost zasledovanja čim večjega zmanjšanja stikov žrtev s storilcem. Novela omogoča tudi snemanje otrok kot prič, da jim v nadaljnjem postopku ne bi bilo treba ponavljati pričanj.