c S

Med člane Inženirske akademije Slovenije izbrani tudi tujci

11.06.2019 07:22 Brdo pri Kranju, 10. junija (STA) - Inženirska akademija Slovenije (IAS) je danes na Brdu pri Kranju podelila listine novoizvoljenim članom, in sicer 10 slovenskim in 11 tujim strokovnjakom. Med prejemniki sta tudi Nobelov nagrajenec za fiziko škotsko-slovenskih korenin Duncan Haldane in ameriški astronavt, častnik ter fizik slovenskega porekla Ronald Šega.

Častni pokrovitelj slovesnosti predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru zbranim povedal, da skušajo zlasti v zadnjem desetletju narediti več za popularizacijo naravoslovnih poklicev, predvsem inženirskega. Pahor tudi razume željo, da bi IAS oziroma celotna sfera še bolj aktivno in sistemsko sodelovala z vlado, pri čemer je vzor evropska infrastruktura sodelovanja. Prepričan je, da to glede na atmosfero oziroma razpoloženje v slovenski politiki ne bi smel biti problem.

Ena glavnih prioritet IAS je utrjevanje naše industrijske identitete. Proizvodne industrije prinašajo levji delež nacionalnemu bogastvu in odločujoče vplivajo na življenjski standard državljanov, je izpostavil Pahor in ocenil, da bo zato revitalizacija naših industrij, ki jih je tranzicija spravila na kolena, temeljnega pomena za gospodarsko rast.

Predsednik IAS Marko Pleško je ocenil, da se v Sloveniji zelo dobro zavedamo pomena inženirstva, ki mu znamo pripisati tudi primeren ugled in vpliv. Še bolje za državo pa bi bilo, če bi inženirji v njej dobili še večji ugled in vlogo. Prepričan je namreč, da inženirji pomembno prispevajo k razvoju in blagostanju slovenskega naroda.

"Naloga IAS je, da povečamo interes javnosti za znanost in inženirske poklice tako pri mladih, da študirajo te poklice, kot pri širši javnosti, da spoznajo pomen znanosti," je izpostavil Pleško in dodal, da je inženirstvo tesno povezano z inovacijami, ki so osnova za višjo dodano vrednost in BDP.

"Če hoče neka država uspešen prenos znanja, mora razviti uspešen inovacijski sistem," je dejal Pleško in ocenil, da je treba povečati razvojno delo in primerne kadre spraviti v gospodarstvo. Opozoril je na problem pomanjkanja inženirjev in pozval k usmerjenim investicijam v razvoj ter kapacitete na področju informacijskih tehnologij in inženirskih ved nasploh.

Tudi člani IAS s svojimi osebnimi zgodbami in znanjem lahko navdahnejo mlade k smelim korakom na področju znanosti. Častna člana IAS Haldane in Šega sta danes izpostavila pomen akademije in inženirstva nasploh. Predvsem sta poudarila vlogo pri mentorstvu mladih znanstvenikov in obljubila pomoč pri prizadevanjih za promocijo znanosti.

Članstvo ali napredovanje v nazivu IAS je sicer tokrat sprejelo 10 slovenskih in 11 tujih strokovnjakov. Akademija je letos ustanovila tudi skupino tujih strokovnjakov, ki so v zadnjih letih aktivno sodelovali s slovenskimi institucijami in posamezniki, ter izvolila prve dopisne člane.

Kot izredni člani so listine prejeli Robert Dominko, Robert Golob, Aleš Krainer, Zdravko Kravanja in Uroš Urleb, kot redni člani pa Slavko Kaučič, Tamara Lah Turnšek, Dušan Repovš, Stane Rožman in Karin Stana Kleinschek. Dopisni člani so postali Christophe Ballif, Boerge Diderichsen, Jean-Marie Dubois, Boris Vladimirovich Gusev, Thomas Heinze, Angus Kingon, Yalin Lu, Nava Setter in Yuntao Song.

Člani IAS so najuglednejši slovenski in tuji strokovnjaki s področja inženirstva in tehnologije, s priznanimi dosežki na področju tehnološkega in znanstvenega napredka. Izvolitev za člana je visoko nacionalno in družbeno priznanje. IAS in Slovenska akademija znanosti in umetnosti sta namreč edini nacionalni akademiji v Sloveniji, ki sta ustanovljeni z zakonom.