c S

DZ na junijski seji tudi o energetskem zakonu in uresničitvi ustavne odločbe glede zasebnih šol

07.06.2019 12:55 Ljubljana, 07. junija (STA) - Poslanci se bodo 17. junija sestali na rednem zasedanju. Na dnevnem redu bo med drugim drugo branje novele energetskega zakona ter prva obravnava novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki se nanaša na uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Predlog novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja je vlada potrdila v četrtek. Novela po prepričanju ministrstva za izobraževanje uresničuje odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Slednje medtem opozarjajo, da je predlog protiustaven, prav tako v DZ opozarjajo SDS in NSi. Tudi nekatere stranke v koaliciji so še previdne in napovedujejo, da bodo počakale na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ.

Ustavno sodišče je namreč konec leta 2014 ugotovilo neustavnost zakona in državnemu zboru naložilo, naj v enem letu neustavnost odpravi tako, da bo javni program v zasebnih šolah financiran v enaki višini kot v javnih osnovnih šolah, to je 100-odstotno. Predlog novele pa javni program razdeljuje na dva dela, in sicer obvezni del in razširjeni del. Pri tem predlog določa, da bi država obvezni del financirala 100-odstotno, razširjenega dela (jutranje varstvo, podaljšano bivanje ipd.) pa ne bi več financirala.

DZ bo na redni junijski seji opravil tudi drugo branje novele energetskega zakona, ki bo med drugim prenesla določila dveh evropskih direktiv in upošteval sodbo ustavnega sodišča. Na seji odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, ki je dopolnjen predlog potrdil v sredo, je bilo največ razprave glede primarne regulacije in izpolnjevanja zavez glede OVE z vlaganji v drugih državah.

DZ bo naj bi med mandatno-volilnimi zadevami na junijski seji po pričakovanjih potrdil tudi izvolitev osmih evropskih poslancev. Državna volilna komisija (DVK) je namreč v četrtek potrdila končni izid volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament.

Na dnevnem redu junijske seje je predvidena tudi obravnava letnega poročila varuha človekovih pravic ter prva obravnava novele zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU. S slednjo NSi predlaga, da bi kandidata iz Slovenije za člana Evropske komisije predlagala vlada v soglasju z večino poslancev Slovenije v Evropskem parlamentu.

Kolegij predsednika DZ je na današnji seji potrdil tudi terminski program dela DZ za julij.