c S

Vrtec Otona Župančiča Maribor z obnovljeno kuhinjo

02.06.2019 11:05 Maribor, 01. junija (STA) - V Vrtcu Otona Župančiča Maribor so ta teden odprli prenovljeno centralno kuhinjo, kjer kuhajo tople obroke za več kot 800 otrok iz skupno petih organizacijskih enot. Kot so sporočili z mariborske občine, so s to naložbo zagotovili tam zaposlenim boljše pogoje dela ter ustrezne sanitarne in prostorske pogoje za pripravo hrane.

Kuhinjo je bilo treba celovito obnoviti zaradi dotrajanih prostorov in opreme ter težav s prezračevanjem prostorov, ki so se zaradi tega pregrevali.

V tej kuhinji pripravljajo hrano za vse tri organizacijske enote Vrtca Otona Župančiča Maribor (Oblakova, Mehurčki in Lenka) ter dve organizacijski enoti Vrtca Studenci Maribor (Poljane in Iztokova).

Pri obnovi obstoječih prostorov so bili na novo izvedeni toplotno izolirani tlaki, vsa obrtniška in instalacijska dela, vključno z novim prezračevanjem in klimatizacijo kuhinje. Prav tako so toplotno izolirali zunanje stene kuhinje ter vgradili dve novi kuhinjski dvigali.

Pridobili so tudi več prostora. Obstoječa neto površina centralne kuhinje se je namreč s prezidavo stare igralnice v kuhinjski prostor povečala s 339 na sedanjih 392 kvadratnih metrov.

Za obnovo kuhinje se je leta 2016 in 2017 pripravljala projektna in investicijska dokumentacija, septembra 2018 pa je bil po ponovljenem javnem naročilu izbran izvajalec Gradbeništvo Milan Pintarič. Vrednost del je znašala nekaj manj kot 717.000 evrov.

Pred uradnim odprtjem je ravnateljica vrtca Stanislava Lešnik v novih prostorih centralne kuhinje sprejela župana Sašo Arsenoviča. Povedala je, da se na novo kuhinjo še privajajo, vendar so prvi občutki izredno pozitivni.

"Prenova omenjene kuhinje je ena izmed investicij in sanacij, ki se v Mestni občini Maribor trenutno izvajajo na področju vrtcev in osnovnih šol," je ob tem dejal župan. "Ob energetski sanaciji desetih vrtcev in enajstih osnovnih šol, ki pomenijo izboljšanje delovnih in bivalnih pogojev v saniranih objektih, prihranek energije in stroškov ter zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida, bomo v letošnjem letu pričeli še z rekonstrukcijo in dozidavo Vrtca Ivana Glinška Maribor, enota Ribiška, v skupni vrednosti okoli 1,5 milijona evrov," je pojasnil.