c S

Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola z novimi učnimi delavnicami

30.05.2019 14:10 Ljubljana, 30. maja (STA) - Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana bo predvidoma novembra dobila nov objekt. Na zemljišču ob šoli so namreč danes položili temeljni kamen za gradnjo novih šolskih delavnic, v katerih bodo izobrazili 150 novih strokovnjakov. Slovesnosti se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Pikalo je na v nagovoru izpostavil, da investicij v šolske objekte žal ni veliko. "Zato je danes, ko postavljamo temelje novega objekta, res pomemben dan. Za šolo to pomeni veliko, kajti z objektom največ pridobivajo dijaki, obenem pa tudi gradbena stroka, saj bodo njihovi bodoči kadri na delo še bolje pripravljeni," je dejal minister.

Šola bo dobila novih šest delavnic in bo prvi tovrstni objekt v Sloveniji, je poudaril ravnatelj Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole Gvido Jager. "Predvidevamo, da bomo v njih izobrazili 150 novih strokovnjakov, pečarjev, kamnosekov, zidarjev, tesarjev in strojnikov gradbene mehanizacije, ki bodo več kot potrebni za današnje gradbene potrebe," je pojasnil.

Hkrati bodo v novem objektu tudi učilnice in delno v tem sklopu bodo po njegovih besedah prenovili tudi spodnjo etažo obstoječe šole za učilnice in garderobe.

Izvajalec, koprsko podjetje Makro 5 Gradnje, je z deli že začel, končal pa bo predvidoma novembra, ko bodo ob šoli kot prizidek stale nove delavnice v obsegu 1200 kvadratnih metrov. Ocenjena vrednost investicije, ki jo gradi ministrstvo, je 1,5 milijona evrov.

Šolo obiskuje približno 600 dijakov, ki se izobražujejo v programih srednjega strokovnega izobraževanja (gradbeni tehnik, geodetski tehnik, okoljevarstveni tehnik), poklicno-tehniškega izobraževanja (gradbeni tehnik), srednjega poklicnega izobraževanja (zidar, tesar, pečar - polagalec keramičnih oblog, kamnosek, upravljavec težke gradbene mehanizacije) in nižjega poklicnega izobraževanja (pomočnik pri tehnologiji gradnje). Šola izvaja tudi izobraževanje za odrasle.