c S

Sviz: Če ministrstvo ne bo pokazalo interesa za rešitev težav mobilnih učiteljev, se obeta stavka

24.05.2019 14:04 Ljubljana, 24. maja (STA) - Šolski sindikat Sviz je na ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala naslovil pismo z opozorili o specifični problematiki t. i. mobilnih učiteljev ter ga pozval k ureditvi njihovega položaja. Ti so pripravljeni izpeljati stavko, če se njihov položaj ne bo končno uredil oziroma začel urejati, so danes sporočili iz sindikata.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je v četrtek Pikalu poslal pismo, v katerem ga opozarja na specifično problematiko učiteljev, ki izvajajo dodatno strokovno pomoč za premagovanje ovir in primanjkljajev na več lokacijah oziroma zavodih (mobilni učitelji).

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Sviz na to težavo opozarja že več let, a vse doslej pri pristojnih ni bilo zadostnega interesa za rešitev problematike. Zato je sindikat ministra seznanil z nedavno sprejeto odločitvijo mobilnih učiteljev, da so pripravljeni izpeljati stavko, če se njihov položaj ne bo končno uredil oziroma začel urejati.

V začetku aprila je na sedežu glavnega odbora Sviza potekalo srečanje učiteljev, ki izvajajo dodatno strokovno pomoč na več lokacijah. Vodstvo jim je predstavilo dozdajšnje aktivnosti in večletna prizadevanja za razrešitev pereče problematike mobilnih učiteljev.

Gre za povračila potnih stroškov za uporabo lastnega avtomobila v službene namene v skladu s predpisi, onemogočanje napredovanja v naziv s strani ministrstva, problematiko štetja časa prevozov v delovni čas ter veliko obremenitev delavcev in zahtevo po sistemski ureditvi obveznosti teh učiteljev, so pojasnili.

Po navedbah Sviza so bili navzoči na aprilski seji soglasni, da bo treba za ureditev položaja zaostriti sindikalne aktivnosti, in sicer po potrebi tudi z izvedbo stavke mobilnih učiteljev.

Predlog je 9. aprila podprl tudi zbor sindikalne konference osnovnih šol in zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami Sviz, ki je istočasno pozval glavni odbor, naj na svoji prihodnji seji sprejme sklep o izvedbi stavke, stavkovnih zahtevah in glasovanju o stavki. Seja bo predvidoma v prvi polovici junija, so navedli.

O ključni problematiki mobilnih učiteljev in njihovi pripravljenosti za stavko je Sviz seznanil tudi državno sekretarko Martino Vuk, ki je izrazila pripravljenost za srečanje s Svizom. Sindikat je zato v pismu Pikalu predlagal čim prejšnje srečanje z Vukovo še pred sejo glavnega odbora, na kateri bodo odločali o izvedbi stavke, so še zapisali v Svizu.