c S

Študenti študentskega doma Akademski kolegij v negotovosti, ker ne vedo, kdaj bodo izseljeni

23.05.2019 15:40 Ljubljana, 23. maja (STA) - Skupina Akademski kolegij študentom! opozarja, da stanovalcem študentskega doma Akademski kolegij zaradi zaprtja grozi izselitev. Oktobra bo tako ležišče pri zasebnikih iskalo 200 ljubljanskih študentov več kot sicer. Najhuje je, da stanovalci ne vedo, kdaj se morajo izseliti in so zaradi tega v negotovosti, so dejali na novinarski konferenci.

Kot je pojasnila Marija Glavaš iz Skupine Akademski kolegij študentom!, skupina predstavlja stanovalce študentskega doma Akademski kolegij v stavbi Plečnikovega Baragovega semenišča. V njem biva okoli 200 študentov in tudi nekaj podnajemnikov. Stavba je po koncu denacionalizacijskega postopka prešla v last Mestne občine Ljubljana (Mol), ki zaradi dotrajanosti načrtuje prenovo stavbe čez tri leta in izselitev vseh stanovalcev.

Po prenovi v stavbi ni več predviden študentski dom, sedanje stanovalce oz. študente naj bi preselili v študentsko naselje v dom 14 v dvoposteljne sobe. Te so po njenih navedbah rezervirane za tuje študente, so manjše, še enkrat dražje in za študente, ki večinoma študirajo na fakultetah v okolici Akademskega kolegija, na neugodni lokaciji.

Ob tem je izpostavila, da Mol od zavoda Študentski dom Ljubljana za uporabo stavbe do začetka prenove zahteva mesečno najemnino okoli 43.000 evrov, kar je za zavod preveč, zato so Molu ponudili neprofitno najemnino okoli 14.000 evrov, a je občina to zavrnila.

Najemnina zdaj znaša 55 evrov mesečno, s predlogom občine pa bi narasla na kar 200 evrov, s predlogom zavoda pa bi plačevali okoli 70 evrov, kar bi še bilo sprejemljivo za stanovalce doma, je pojasnila Glavaševa. Spomnila je, da so šli celo do ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bi izvedeli, kaj in kako bo s tem študentskim domom, a jih je župan na hitro odpravil, rekoč, "da so državni in ne občinski problem".

"Naš cilj je ohranitev študentskega doma, a trenutno lahko samo opozarjamo, kajti nihče od pristojnih nas ne obvešča o ničemer, nimamo nobenih informacij," je poudarila in dodala, da je njihov največji problem trenutno, da ne vedo, kdaj se morajo izseliti. Kot je povedala, jih lahko o tem obvestijo tri dni prej, kar za večino študentov pomeni, da sredi poletja sploh ne bodo v domu, a se bodo morali kljub temu izseliti.

"Situacija je negotova, želimo si, da bi nas kdo sproti obveščal o vsem, kar se dogaja," je bila jasna Glavaševa. Poudarila je še, da se sicer zavzemajo za ureditev bivanjske problematike vseh ljubljanskih študentov. Ob tem je spomnila, da je več kot 600 študentov na polovici študijskega leta čakalo na prosto ležišče v študentskem domu, nekateri še vedno čakajo, najemniška stanovanja v Ljubljana pa si ne morejo privoščiti.

Matija Sirk je med drugim povedal, da z namenom povezovanja in informiranja javnosti s problematiko organizirajo številne dogodke. Tako se je danes začel dvodnevni festival Akademskega kolegija s simpozijem na temo gentrifikacije, fotografsko razstavo, branjem poezije in nastopi glasbenih skupin.

Pogovori o nadaljnji usodi doma Akademski kolegij med Molom in ministrstvom za izobraževanje še potekajo, so pojasnili za STA z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. To si prizadeva, da se omogoči nadaljnja uporaba doma Akademski kolegij za namestitev študentov vsaj za obdobje treh let. V tem obdobju pa bo ministrstvo v sodelovanju s Študentskimi domovi Ljubljana poiskalo ustrezne nadomestne oz. dodatne zmogljivosti za nastanitev študentov, so zapisali.

V zvezi s tem je ministrstvo že izvedlo določene aktivnosti, vezane na prostorske preveritve posameznih lokacij v Ljubljani, ki so lahko realizirane v roku treh ali štirih let. "Pomembno je, da bo sprejeta takšna odločitev, ki bo omogočala, da nastanitvene zmogljivosti v naslednjem študijskem letu ne bodo manjše kot so sedaj," so še dodali z ministrstva.