c S

Vlada dala soglasje k omejitvam vpisa na visokošolskih zavodih

23.05.2019 14:26 Ljubljana, 23. maja (STA) - Vlada je na današnji seji dala soglasje k omejitvam vpisa na javnih visokošolskih zavodih in zasebnih visokošolskih zavodih za študijske programe s koncesijo. Gre za omejitve vpisa na skupaj 91 študijskih programov. Pri programih Kulture vzhodne Azije, smer Koreanistika, in Biokemija je vlada dala tudi soglasje k povečanju vpisnih mest.

Vlada je soglasje k razpisanim vpisnim mestom na javnih visokošolskih zavodih in zasebnih visokošolskih zavodih s koncesijo za naslednje študijsko leto dala konec januarja, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je razpis za vpis objavilo v začetku februarja. Skupno je bilo razpisanih 18.632 mest za redni in izredni študij, od tega 16.412 mest za slovenske državljane in 2220 mest za tujce.

Prvi prijavni rok se je začel 12. februarja in je trajal do 18. marca. 18. aprila so bili nato objavljeni podatki o številu oddanih prijav za vpis v prvem roku ter primerjava razpisanih vpisnih mest in prijav na ta mesta s prvo željo v prijavi.

Hkrati so visokošolski zavodi tam, kjer je število prijav presegalo razpis, omejili vpis, kar so naredili za skupno 91 študijskih programov. Univerza v Ljubljani je za dva študijska programa z omejitvijo vpisa predlagala tudi povečanje vpisnih mest, in sicer na univerzitetnem dvopredmetnem študijskem programu prve stopnje Kulture vzhodne Azije, smer Koreanistika (iz 15 na 20 rednih mest), in na univerzitetnem študijskem programu prve stopnje Biokemija (iz 40 na 50 mest).

Na podlagi zakona o visokem šolstvu morajo visokošolski zavodi za omejitev vpisa in povečanje števila vpisnih mest pridobiti soglasje vlade, ki ga je vlada podala danes.